Када треба започети са редовним прегледима? Које прегледе треба обављати?
Ове препоруке намењене су здравим особама тј. особама без тегоба.
Особе које повећан ризик за неко малигно обољење треба да се консултују са својим лекарем о евентуалном строжијем режиму контролних прегледа (отпочињање прегледа у ранијим годинама живота, чешћи прегледи и др.)

Прегледи дојке

Скрининг преглед:
Мамографски преглед дојки на 2 године код жена старости од 50. до 70. година
Још увек не постоји усаглашен став у Европи око уврштавања жена старости од 40. до 49. године у програме редовног мамографског скрининга. Уколико се спроводи, интервал треба да износи 18 месеци.

Додатни прегледи:
Самопреглед дојки од 30. године старости једном месечно
Клинички преглед дојки од 40. године старости на годину дана

Скрининг за рак грлића материце

Скрининг преглед: Папаниколау тест (цитолошки брис грлића материце).

Са редовним прегледима треба започети од 20. године односно 3 године по отпочињању сексуалне активности. Тест треба спроводити на годину дана прве три године за редом, а онда се може спроводити на 3 године. После 65. године, ако је жена редовно долазила на прегледе, скрининг се може обуставити.

rano otkrivanje

Скрининг за рак дебелог црева

Скрининг преглед: преглед столице на присуство скривене крви.
Спроводи се од 50. до 70. године  старости једном годишње
У случају позитивног резултата, особа се упућује на колоноскопију.
Ризичне групе(аденоми, хронични улцерозни колитис и Кронов колитис, наследни туморски синдроми):
колоноскопски прегледи према препорукама из водича „Националне препоруке за превенцију малигних болести“

 

 

Други прегледи

Прегледи коже
Свим особама после 30. године препоручују се редовни самопрегледи коже једном у 6 месеци или годину дана. Код сваке неуобичајене промене на кожи треба се обратити лекару.
Особе са дисплазним невусима (посебна врста младежа неправилног облика) као и особе код којих је у породици било рођака са оваквим младежима, требало би да иду на прегледе код лекара (онколога или дерматолога) једном годишње почевши од 30. године. Уколико је у породици било и случајева меланома коже, са прегледима треба отпочети и раније.
У зависности од година старости, присутва фактора ризика или случајева малигних болести у породици, могу се спроводити и други прегледи усмерени на рано откривање  малигних болести : прегледи простате, штитне жлезде, јајника, тестиса, усне шупљине и др.