Удружење медикалних онколога Србије (УМОС) је и ове године у новембру, месецу посвећеном мушком здрављу, покренуло кампању дизања свести о раку простате под слоганом “Рак простате: буди бржи, закажи преглед и победи”.

Председник УМОС-а и руководилац Клинике за медикалну онкологију Института за онкологију и радиологију Србије, виши научни сарадник доктор Даворин Радосављевић, објаснио је да  слоган кампање говори да су редовни уролошки прегледи, рана дијагноза и правовремено лечење кључни и додао да се рак простате може излечити ако се рано открије.

“За рак простате не постоји превенција и зато је важно рано откривање ове болести. Фактори ризика за настанак рака простате су старија животна доб, наследни фактори и етничка припадност, на које се, на жалост, не може деловати, међутим, здрава исхрана и редовна физичка активност се препоручују као фактори који делују повољно на опште здравље“, рекао је Радосављевић.

Рак простате је један од водећих узрока оболевања и умирања од малигних болести мушкараца. У Европи је најчешћи карцином мушкараца, а у Србији је, по учесталости, одмах иза рака плућа и дебелог црева. Годишње оболи до 3.000 мушкараца и премине око 900.

Проф. др Зоран Џамић, редовни професор на Медицинском факултету у Београду и директор Клинике за урологију Универзитетског клиничког центра Србије, рекао је да мушкарци који у ближој породици имају случајеве рака простате треба од друге половине пете деценије да крену на редовне уролошке прегледе. Уколико није присутна породична анамнеза, довољно је након 50-те године старости једанпут годишње урадити ПСА тест из крви (простата специфични антиген, протеин који се синтетише само у простати) и отићи на преглед код уролога.

“ПСА није тумор специфичан маркер, већ орган специфичан па тако повишена вредност ПСА у крви не мора да значи да мушкарац има рак простате, већ то може бити последица бенигног увећања простате или запаљенског процеса. Да би се јасно утврдило шта је узрок и проценио ризик за развој рака простате, важно је да уролог обави преглед (ПСА, дигиторектални преглед, ултразвук).

“Рак простате често не даје никакве симптоме док болест не узнапредује, али се може јавити поремећај у квалитету мокрења – учестало мокрење, чекање на млаз, императивни нагон на мокрење, немогућност задржавања млаза, ноћно мокрење, као и крв у мокраћи. Уколико је нешто од наведеног присутно треба се обратити одмах лекару опште медицине који ће даље упутити пацијента. У узнапредовалој фази болести јављају се болови у костима, пре свега карлице, који се могу ширити на ноге. Уколико се посумња на постојање рака, ради се биопсија простате. Ако се хистопатолошки потврди рак, процењује се проширеност болести, а затим се пацијент упућује конзилијуму, где се доноси одлука о најбољем начину лечења. Ако је болест локализована на саму простату, без метастаза, може се излечити. Хирургија, тј. одстрањење целе простате, је златни стандард у лечењу раног карцинома“, објашњава професор Џамић.

Последњих 15 година остварен је велики напредак у терапији рака простате увођењем модерних хируршких процедура (лапароскопија, роботска хирургија) као и лекова нове генерације за различите фазе болести који су високоефикасни и пацијенти их добро подносе.

„Републички фонд за здравствено осигурање је 2017. године ставио на Листу лекова иновативну терапију за пацијенте у фази метастатског кастрационо-резистентног карцинома простате што нам је омогућило ефикасније лечење. Међутим, залагање уролога и медикалних онколога је да се и у хормон сензитивној фази болести, при појави метастаза, као стандард лечења метастатског хормонски осетљивог карцинома простате, у терапију уведу АРТА лекови јер имају значајну предност у преживљавању, одлагању прогресије болести, и дају побољшан квалитет живота.”- истиче др Радосављевић.

Научни сарадник прим. др Сузана Матковић из Института за онкологију и радиологију Србије, каже да је изузетно важан идивидуални приступ сваком пацијенту. Лечење зависи од стадијума и агресивности болести, животног доба, здравственог стања пацијента, али и од његових жеља и очекивања. Карцином може бити локализован само у простати, регионално проширен на околне лимфне чворове и узнапредовали, метастатски, када се путем крви и лимфе шири у кости, јетру, плућа или друге органе.

„У терапији узнапредовалог карцинома простате, треба следити основне онколошке принципе, а то је да се најбољи резултати и исход болести постижу када се она лечи што раније најефикаснијим лековима. Стога је неопходно увођење иновативних лекова који делују на андрогене рецепторе (тзв. АРТА лекови) у ранијој фази болести, при појави првих метастаза у хормонски осетљивом карциному простате. Данас се ти пацијенти у нашој земљи лече само андроген депривационом терапијом (кастрацијом) при чему и резултати великих клиничких студија и реалне клиничке праксе у свету недвосмислено показују да то није довољно. Уводјењем АРТА лекова уз андроген депривациону терапију би се значајно одложило даље напредовање болести. Уз продужење живота оболелих и очување доброг квалитета живота, као и социјалне и радне активности, значајно би се смањили трошкови неге и лечења компликација болести“, напомиње докторка Матковић.

Стручњаци позивају мушкарце да брину о свом здрављу и једном годишње оду на преглед код уролога. Закључују да је рано препознавање рака простате, правовремено и адекватно лечење, од великог значаја за пацијенте и за здравствени систем.

Преузето са: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/pokrenuta-kampanja-rak-prostate-budi-brzi-zakazi-pregled-i-pobedi/