Позивамо Вас на Форум са темом ” Исхрана и начин живота код особа оболелих од рака” који ће се одржати у суботу, 11. новембра 2017. године од 10 часова у амфитеатру Института за онкологију и радиологију Србије (Пастерова 14). Улаз је слободан!

11. ФОРУМ ЗА ОНКОЛОШКЕ ПАЦИЈЕНТЕ

У Београду ће се у периоду од 08-11. новембра одржати 54. Канцеролошка недеља и 31. Симпозијум медицинских сестара – техничара онколошких институција Републике Србије. Од 2007. године, на овом значајном скупу стручњака који се баве онкологијом, организује се и Форум за онколошке пацијенте. Форум једанаести по реду ће се одржати у суботу, 11. новембра 2017. године од 10 часова у амфитеатру у Институту за онкологију и радиологију (Пастерова 14.).

Тема овогодишњег форума је:

” Исхрана и начин живота код особа оболелих од рака

Модератори
Мр сц.мед. др Ана Јовићевић,
Др сц.деф. Светлана Берат

Предавања:

Исхрана особа оболелих од рака
Др сци. мед. др Данијела Ристић Медић

Физичка активност код особа оболелих од рака
Др Драгана Јовићевић

Одвикавање од пушења код особа оболелих од рака
Др сци.мед. Светлана Ристић

 

 

На Форуму ће пацијенти и њима блиске особе имати прилику да сазнају о томе како да живе са малигном болешћу, упознају са факторима ризика за настанак малигног обољења (пушење, гојазност, физичка неактивност…), исправе погрешна схватања и заблуде о малигној болести, науче како да се правилно хране, редовно вежбају, довољно спавају, одмарају и креативно користе слободно време и упознају ко им све може пружити подршку у онколошким установама.

Код особа оболелих од рака, адекватан начин исхране, физичка активност и престанак пушења, током и након онколошког лечења, могу повећати успешност примењене терапије, превенирати или ублажити нежељене ефекте и компликације лечења, унапредити квалитет живота и смањити ризик од накнадних малигних и других хроничних незаразних болести.

Форум организују Радна група за подршку пацијентима (РГ) и Одељење за образовање и рехабилитацију Института, популарно међу пацијентима као саветовалиште.

             Радна група за подршку пацијентима формирана је 2007.године и чине је онколошки пацијенти, представници различитих удружења пацијената и стручњаци Института. Циљеви Радне групе су унапређење положаја пацијената у Институту и здравственом систему, побољшање комуникације са здравственим радницима и унапређење квалитета живота оболелих. Ове циљеве Радна група остварује кроз информисање пацијената о малигним обољењима, лечењу, рехабилитацији, палијативном збрињавању и превенцији малигних обољења, кроз јачање друштвене осетљивости за онколошке пацијенте, њихове проблеме и кроз залагање за боље услова за превенцију, лечење и рехабилитацију онколошких болесника.

У Институту за онкологију и радиологију Србије сваке године лечење започне преко 6 хиљада становника Србије. Пружање адекватних информација о малигним обољењима, специфичном онколошком лечењу (хирургија, хемиотерапија, радиотерапија, хормонотерапија…), последицама малигног обољења и могућностима спречавања потенцијалних компликација, уз психосоцијалну подршку од почетка, током и након завршеног лечења представњају моћно средство у борби против малигне болести.

У Институту у оквиру Саветовалишта раде стручњаци различитих профила (дефектолог, психолог, социјални радник, физиотерапеут, медицинска сестра, као и лекари различитих специјалности) који већ деветнаест година пружају велику подршку пацијентима и члановима њихових породицакроз мултидисциплинарни приступ.

Током предавања пацијенти и чланови породица ће имати прилике да размене и искуства са особама које су се избориле са малигним обољењима, чују њихова искуства и дискутују о томе.

Позивамо све заинтересоване да присуствују Форуму. Добродошли су и стручњаци који долазе у контакт са пацијентима оболелим од малигних болести. Улаз је слободан. Све информације можете добити на телефон Саветовалишта Института 2067-158

Др сц.деф. Светлана Берат

Мр сц мед. др Ана Јовићевић