Ове године, Светски дан без дувана усмерен је на штетне утицаје употребе дувана на срце и крвне судове, а назив кампање је „Дуван слама срца“.

Сваке године 31. маја, Светска здравствена организација и њене чланице обележавају Светски дан без дувана, истичу здравствене и друге ризике који се повезују са употребом дувана и залажу се за делотворне мере којима се смањује употреба дувана.

Тема Светског дана без дувана 2018. године је „Дуван и болести срца и крвних судова“ а кампања носи назив „Дуван слама срце“.

Циљ Кампања је да укаже на:

• повезаност између дувана и болести срца и крвних судова, укључујући и мождани удар; ове болести су водећи узрок смрти на свету
• активности и мере које би држава и јавност требало да предузму да би се смањио ризик од болести срца и крвних судова насталих због употребе дувана.

Тема Светског дан без дувана 2018. у складу је са глобалним иницијативама и околностима чији је циљ деловање на епидемију дувана и њен утицај на јавно здравље, посебно на умирање и патњу милиона људи на свету. Циљ ових акција, као што су „Глобално Срце“ и иницијатива РЕСОЛВЕ („РЕШИ“) јесте да смање смртност услед кардиоваскуларних болести и побољшају негу, што је циљ и Трећег састанка на високом нивоу Генералне скупштине Уједињених нација о превенцији и контроли незаразних хроничних болести, који је одржан 2018. године.

Како дуван угрожава здравље срца и крвних судова

Светски дан без дувана 2018. ће се фокусирати на утицај дувана на болести срца и крвних судова.

Дуван је значајан фактор ризика за настанак коронарне болести, можданог удара и болести периферних крвних судова.

Упркос томе што је познат утицај дувана на срце и што постоји више начина да се смање умирање и оболевање које су последица употребе дувана, знање становништва о томе је још увек недовољно.

Чињенице о дувану, срцу и другим кардиоваскуларним болестима

Од кардиоваскуларних болести у свету умире више људи него од било које друге болести, а 12% настаје због употребе дувана и изложености дуванском диму. Дуван је други водећи фактор ризика за кардиоваскуларне болести, одмах иза повишеног крвног притиска.

Употреба дувана усмрти преко 7 милиона људи у свету сваке године, од тога скоро 900 000 непушача који умиру због удисања дуванског дима. У свету има више од једне милијарде пушача, од тога скоро 80% живи у земљама са ниским и средњим приходима, у којима је оптерећење болестима и смртним исходима због дувана највеће.