Пролећни фестивал здравља, који се одржава 28. пут, биће одржан 25. маја у Дому војске Србије (Улица браће Југовића 19) у Београду, од 10 до 20 сати.
У оквиру манифестације, посетиоци ће без здравствене књижице и чекања моћи да провере своје здравље, да чују предавања на актуелне теме из области медицине и посаветују се са еминентним здравственим стручњацима.
Грађани могу да провере ниво шећера у крви и крвног притиска, пулсну оксиметрију (контрола процента кисеоника у крви), провере боди мас индекс и ниво ухрањености, утврде састав сопственог тела на специјалној ваги и сазнају шта према њиховој конституцији треба да једу и којим физичким активностима да се баве, посаветују се око здравља зуба, измере хидрацију коже, тестирају се на деменцију, анксиозност и депресију, провере ризик за појаву дијабетеса, ураде ултразвук колена и каротидa.
Заинтересоване грађане очекују саветовања са кардиологом, алергологом, физијатром, педијатром, стоматологом. Радиће се и на едукацији жена за самопреглед дојки на симулатору, као и на провери нивоа угљен-моноксида у издахнутом ваздуху апаратом смокилајзер.
-Осим здравствених установа из Београда, специјални гости фестивала биће домови здравља “Нови Сад” и “Шабац”. Стручни тим Специјалне болнице за цереброваскуларне болести “Свети Сава” провераваће ко је од грађана у ризику за добијање шлога, па ће им на лицу места урадити ултразвучни преглед каротида.
Информације о здравим стиловима живота посетиоци ће моћи да добију од стручњака Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”. Имамо још много лепих изненађења за посетиоце фестивала – рекла је др Мирјана Мићовић, председница Организационог одбора Фестивала здравља у Београду.
На бини ће се смењивати програми вежбања, наступи дечијих плесних клубова, радионице за младе и промоције књига. Предавања за заинтересоване посетиоце држаће најеминентнији стручњаци из области медицине.
Здравствени радници ће и овога пута моћи бесплатно да присуствују акредитованом предавању и добију бодове за обнављање лиценце. За малишане ће бити организован „Дечији кутак” и „Болница за медведиће”, где деца могу да донесу омиљене играчке на „прегледе”, да разговарају са медицинарима и разбију страх од „белих мантила”, као и „Апотека и лабораторија за медведиће” коју ће водити студенти фармације.
-Део фестивала биће посвећен менталном здрављу младих и указивању прве помоћи. Психијатар професор др Славица Ђукић Дејановић одржаће предавање о менталном здрављу средњошколцима. Будући да су масовне незаразне болести један од великих проблема са којима се суочава велики број грађана, имаћемо предавања о томе, где ће, између осталих, говорити кардиолог академик професор др Петар Сеферовић. Фестивал здравља ће свечано отворити министарка здравља професор др Даница Грујичић – каже др Мирјана Мићовић.
Улаз на фестивал је бесплатан.

Преузето са: https://www.festivalzdravlja.com/prolecni-festival-zdravlja-2023/