Српски форум против рака дојке – ЕВРОПА ДОНА СРБИЈА је у периоду од маја до септембра 2023.године реализовало по трећи пут акцију „ЗАЈЕДНО МОЖЕМО ВИШЕ – ПИНК ПОКЛОН ПАЖЊЕ“, обезбедивши 720 поклона помоћи намењених женама које се налазе на онколошком лечењу рака дојке.

Акција је реализована у сарадњи са:

– Институтом за онкологију Војводине у Сремској Каменици, где је Пинк поклоне, примила главна медицинска сестра ИОВ Алкица Топић и њене сараднице. Присутна је била и др Јасминка Мрђановић генетичарка ИОВ и представница тркачког клуба „Fit Complete“ из Новог Сада;

– Удружењем „Једна уз другу“ из Суботице, где је Пинк поклоне пажње намењене женама на онколошком лечењу рака дојке из Суботице и околине, примила председница Удружења Милица Пећерић.

– Реализација акције настављена је са Саветовалиштем за жене „Јефимија“ Ужице које окупља жене и чланице целог Златиборског округа (Ужице, Пожега, Нова Варош, Пријепоље, Прибој, Сјеница, Ариље, Косјерић, Чајетина и Бајина Башта);

– Клиником за онкологију КБЦ Земун где су Поклоне пажње за пацијенткиње примиле др Јелена Добрић и главна сестра Клинике Тамара Суша.

Акцију смо завршили уручивањем Поклона пажње за пацијенткиње Институту за онкологију и радиологију Србије. Пинк поклоне пажње за пацијенткиње уручиле су др Мирјана Бранковић Магић, председница Европа Дона Србије и Јасмина Лукић, секретарка, а примили су доц. др Милан Жегарац, директор, др Ана Јовићевић, председник Радне групе за подршку пацијентима и Мирјана Гавриловић, главна медицинска сестра Института.

Током ових посета, при уручењу Поклона пажње, представнице ЕДС су имале прилику да разговарају са пацијенткињама које примају хемиотерапију. Било је пуно питања на које су добиле, како стручне, тако и охрабрујуће искуствене одговоре. Подршка женама у процесу лечења је неопходна. Мали знак пажње, емпатија, стручна и искуствена подршка тим женама много значи.

Акцију „ПИНК ПОКЛОН ПАЖЊЕ“ подржали су учесници манифестације  е 2022 као и пријатељи Организације: Crystal Derma из Београда, Фармацеутско хемијска индустрија „Здравље“ АД из Лесковца, Компанија ИМАЦО из Београда и штампарија „Колибри“ из Београда, на чему им захваљујемо.

Аутор текста: Јасмина Лукић, секретарка Европа Дона Србије