БЕОГРАД, 03.02.2023. – Први Национални центар за подршку и едукацију оболелих од рака дојке и рака грлића материце отворен је у Београду у просторијама Дома здравља Стари град на Топличином Венцу, уочи обележавања Светског дана борбе против рака.

Др Мирсад Ђерлек, државни секретар Министарства здравља Републике Србије, свечано је отворио Први Национални центар за едукацију и подршку особама оболелим од рака дојке и грлића материце. Својим присуством су центар подржали и представници Института за јавно здравље Србије и представници референтних онколошких центара. Присутнима су се обратиле и подршку дале представница РФЗО, Весна Вуковић и прим. др Љиљана Стаматовић, онколог ИОРС-а и чланица Стручног већа Женског центра Милица.

Национални Центар је резултат дугогодишњег рада и посвећености Женског центра „Милица“ и подршке здравствених професионалаца, институција и друштвено одговорних компанија и појединаца који су имали слуха да препознају пројекат посвећен женама које пролазе тежак пут до излечења и подрже га донацијама и волонтерским радом.

Отварање  центра има за циљ да помогне особама које пролазе кроз процес лечења од рака дојке и рака грлића материце и чланова њихових породица, али је  сасвим сигурно и велика подршка здравственом систему који тренутно не може да одговори на прави начин потребама везаним за информисање и подршку кроз процес лечења, великог броја онколошких пацијената.

Пружање искуствене подршке оболелима и члановима њихових породица вршиће се сваког радног дана од 10-14х, путем бесплатне телефонске линије 0800 40 40 40 и лично у центру.

Подршку ће пружати едуковане искуствене консултаторке, жене које су завршиле своје лечење и едукацију из области онкологије од стране стручњака, чланова Удружења медикалних онколога Србије (УМОС).

Ове хероине које ће радити са корисницама прошле су обуку из области комуникологије и рад са психотерапеутима како би што квалитетније пружиле подршку новооболелима и члановима њихових породица док пролазе кроз процес лечења.

Заказивање доласка у центар одвијаће се кроз комуникацију са лекарима Дома здравља  како би се очувала приватност жена и чланова породица којима је подршка потребна.

Изузетна пажња је посвећена заштити осетљивих података пацијенткиња. Успостављена је сарадња са  адвокатском канцеларијом специјализираном за ту врсту делатности, тако да ће центар бити под њиховим  менторством.

Женски центар Милица је потписао Меморандум о сарадњи са превентивним центром Дома здравља Стари град, са чијим тимом ће радити на  едукацији жена о важности редовних прегледа и вршити обуке самопрегледа дојке.

Друга фаза развоја Националног центра се односи на имплементирање овог пилот пројекта, као примера добре праксе и сарадње примарне здравствене установе и Удружења пацијената у места широм Србије. Наравно, предуслов за тако нешто јесте едукација кроз Академију за искуствене консултаторске и теренске сараднике, која ће бити формирана при Националном центру, у партнерству са струковним удружењима и државним институцијама.

За сада је важно да сви заједно подржимо овај пилот пројекат и помогнемо да жене добију праве и тачне информације док пролазе кроз процедуру лечења, зато је важно ширити информацију о постојању овог центра.  Не смемо заборавити да није довољно само преживети рак како бисмо помагали другима, морамо се и едуковати.

03/03/2023

Преузето са: Женски центар Милица