Сваке године, 24. марта, Удружење ЛИПА у сарадњи са СЛГ, струковним удружењем, обележава овај дан, са циљем да подигнемо свест јавности о болести и симптомима. Лимфом и ХЛЛ могу да утичу на животе пацијената и њихових породица на различите начине. Промене у свакодневном животу су неизбежне. Лечење и опоравак након третмана су дуготрајни процеси, а пацијентима је неопходна подршка да се изборе са свим физичким, менталним и емоционалним изазовима са којима се суочавају. Физичка активност и начин исхране могу значајно поправити физичко и емоционално стање пацијената.

Живети са хематолошким малигнитетом није лако и подразумева суочавање са многим проблемима и изазовима. Превазилажење тих проблема је лакше уколико су пацијентима доступне релевантне информације о болести. Мобилна апликација “ЛИМФОМ АПП”, дизајнирана је са циљем да се пацијенти са хематолошким малигнитетима: лимфом, ХЛЛ и МПН, оснаже кроз едукацију и подршку од стране Удружења, али и кроз редовно праћење њихових симптома и стања у току и након лечења. Пацијенти ће бити у могућности да редовно прате више од 20 симптома. Праћење је врло лако где се уз помоћ слајдера субјективно оцењује озбиљност симптома тога дана оценама од 0 до 10. 0 представља изостанак симптома, 10 означава да је симптом изузетно изражен. Апликација ће бити доступна и на андроид и ИОС системима, врло једноставна за коришћење.

Главни циља апликације је да пружи јединствени увид у стање пацијента. Апликације ће бити представљена на конференцији за новинаре у последњој недељи марта.

Такође, поводом Националног дана борбе против лимфома, струковно Удружење Српска Лимфомска Група-СЛГ, почиње серију снимање серије подцаста о лимфому и ХЛЛ, где ће у првом подцасту бити речи о томе како је ово Удружење почело са радом, где је сада и колико је велики значај сарадње удружења пацијената и струке.

И ове године ЛИПА планира да настави програм рехабилитације за наше пацијенте, РЕХУБ.

Програм ће трајати најмање три године и укључиваће физичку активност (jога, анаеробне и аеробне вежбе…) прилагођену пацијентима, њиховој животној доби, општем стању и осталим клиничким параметрима, савете везане за исхрану од стране нутриционисте и психолошку подршку.

 

Преузето са: https://www.lipa.org.rs/nacionalni-dan-borbe-protiv-limfoma-2023/