На Калемегдану је 07.03.2023. године, почео да ради мобилни мамограф, а специјалиста гинекологије и акушерства, координатор за скрининг рака дојке Радољупка Радосављевић рекла је да је мамографија златни стандард у раном откривању рака дојке, који је када се открије на време излечив у преко 90 одсто случајева.

Жене ће моћи да обаве бесплатне прегледе, а они ће се заказивати док год има слободних термина, рекла је Радосављевић за Тањуг и додала да су већ првог дана заказали прегледе до краја недеље.

Радосављевић је објаснила и да су хируршке интервенције лакше ако се примењују када је промена уочена на време, а квалитет живота жене која се лечи је много бољи у односу на квалитет живота жена код којих се рак дојке открије у касној фази.

Она је указала да је зато јако важно да свака жена од 45 до 69 године, или жене које у својој породичној анамнези имају блиску особу која је оболела од рака дојке, морају да ураде мамографију.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Министарство здравља, уз подршку Гранд кафе и Фонда Б92, 2021. године покренули су кампању „Хајде да имамо времена за преглед – Не гледај у шољу, прегледај се“, са циљем подизања свести жена о важности ране дијагностике и редовних медицинских прегледа.

Прегледи се могу заказати на бројеве телефона 060 717 1523 и 060 717 1969, а обављају се сваки дан, укључујући суботу и недељу, од 9.00 до 19.00 сати у мобилном мамографу на Калемегдану.

 

Преузето са: https://www.euronews.rs/srbija/drustvo/80210/besplatni-pregledi-u-mobilnom-mamografu-na-kalemegdanu/vest