Рак плућа је једини рак који можемо превенирати једноставним престанком пушења. Свака трећа пунолетна особа у Србији пуши, а сваки седми основац је активни пушач, показују подаци Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“. Карцином плућа свакодневно однесе 13 живота и по томе смо водећи у Европи. Међутим, упркос чињеници да су више од 90 одсто оболелих од рака плућа пушачи, забрињава да број оних који конзумирају дуван у нашој земљи стално расте, а поготову међу млађим генерацијама.

Из тог разлога, Клиника за пулмологију УКЦ Србије и Удружење за борбу против рака плућа „Пуним Плућима“, сваке године обележавају 31. мај – Светски дан без дувана, са циљем да скренемо пажњу јавности и подигнемо свест о штетности пушења, нарочито код младих.  Ове године, светски дан без дувана одржаће се у среду 31. маја од 10 часова на Клиници за пулмологију, УКЦ Србије, слушаоница 1, на 1. спрату, Улица Косте Тодоровића бр. 26.

О штетности дувана и најновијим статистичким подацима, иницијативи о забрани пушења у затвореном простору и лечењу оболелих од рака плућа, говориће представници Министарства здравља, Републичког фонда за здравствено осигурање и Института за јавно здравље Србије.

Такође присутнима ће се обратити:

  • Асс. др Михаило Стјепановић, Клиника за пулмологију УКЦ Србије, директор
  • Доц. др Милица Контић Јовановић, начелник одељења за молекуларну и имунотерапију карцинома плућа, Клиника за пулмологију, УКЦ Србије
  • Оља Ћоровић, Удружење за борбу против рака плућа “Пуним Плућима”

У Србији од рака плућа сваке године оболи 7.000, а на жалост готово 5.000 особа изгуби битку са овом опаком болешћу. Рак плућа је подмукла болест, касно даје симптоме јер су плућа велики орган, па се озбиљнији симптоми јављају тек када процес нарасте и до неколико центиметара. Симптоми су кашаљ, отежано дисање, болови у грудима, губитак апетита, губитак телесне тежине, а ако трају, јављају се и озбиљнији симптоми, као што је искашљавање крви. Зато би сви пушачи старији од 50 година, требало једном годишње да ураде снимак плућа.

Извор: Удружење за борбу против рака плућа http://www.punimplucima.rs/