У нашој земљи годишње од рака јајника оболи око 800 жена, док ова болест однесе више од 450 живота. Сваког дана у Србији три жене оболе, а једна умре од ове болести, саопштено је поводом обележавања 08. маја „Светског дана борбе против рака јајника“, најсмртоноснијег гинеколошког карцинома, који се ове године обележава под слоганом „Сваки дан је важан”. Ова болест заузима неславно седмо место од свих малигнитета, а према најновијим статистикама једна од 78 жена суочава се са овим проблемом.

Иако је овај дан посвећен свим женама које се лече од рака јајника, Удружење пацијената оболелих од рака јајника и грлића материце „Проговори” истовремено је послало позив свим женама да треба редовно да одлазе на гинеколошке прегледе, брину о властитом здрављу и буду информисане. У циљу борбе против ове разочаравајуће статистике, важно је што раније откривање болести и свесност симптома, правовремена дијагностика и оптимално лечење. Нажалост, не постоји скрининг тест, жене не иду редовно на гинеколошке прегледе и рак јајника се у око 70 одсто случајева открива у узнапредовалој фази када је већа вероватноћа повратка болести. Зато се не сме пропустити ниједна могућност побољшања исхода лечења и преживљавања кроз правовремено оптимално лечење. Удружење пацијената „Проговори” ове године обележава и десетогодишњицу борбе против овог опаког карцинома.

– Данас нам је заједништво потребно више него икада и зато тражимо подршку да решимо проблем доступности хормонске терапије за жене са одређеним врстама рака јајника и раком ендометријума, на листи лекова који се прописују и издају на терет средстава обавезног здравственог осигурања. Након неког времена код већине жена јави се отпорност (резистенција) на хемиотерапијски лек. Неке жене пате и од нуспојава повезаних с леком па и лошим квалитетом живота као последицом лечења. Зато постоји потреба за новим врстама лечења које ће имати мање нуспојава, а то је уједно и разлог покушаја лечења хормонском терапијом – рекла је Горица Ђокић, из Удружења пацијената оболелих од рака јајника и грлића материце „Проговори”.

Петогодишња стопа преживљавања у раној фази је већа од 90 одсто, али на жалост када се рак јајника дијагностикује у узнапредованом стадијуму болести, преживљавање не прелази 30 одсто.

– Симптоми карцинома јајника нису специфични, могу се приписати и неком другом, мање озбиљном стању, а могу се јавити као отицање стомака, нередовна столица, надимање, повраћање, бол у пределу карлице и осећај притиска у стомаку. Неспецифичност симптома доводи до касног постављања дијагнозе. Преко 60 одсто болесница у тренутку постављања дијагнозе има болест у стадијуму три или четири. Постоји неколико фактора ризика који могу утицати на развој карцинома јајника, укључујући старост, стил живота, репродуктивну и породичну историју болести. Први корак у свему везано за гинеколошке малигнитете и њихову превенцију јесте подизање свести жена да редовно иду на гинеколошке прегледе. Од рака јајника оболевају превасходно старије жене, али болест на жалост не заобилази ни млађу популацију. У питању је тешка и озбиљна болест, најсмртоноснији канцер од свих гинеколошких малигнитета. Разлог пре свега представља чињеница да нема раних симптома као код неких других малигнитета, а када се и појаве они су веома неспецифични и везани су углавном за дигестивни и уринарни тракт – објашњава проф. др Александар Стефановић, директор Клинике за гинекологију и акушерство УКЦС-а.

Постоји неколико фактора ризика који могу утицати на развој карцинома јајника. Неки од њих су године, број трудноћа, лична историја рака дојке, јајника, дебелог црева или ректума, дугорочна употреба терапије замене хормона, гојазност, као и генетска предиспозиција.

– Ако се код пацијенткиње постави сумња на рак јајника, кључна ствар јесте да се уради додатна дијагностика и да пацијенткиња започне лечење у неком од онколошких центара, због тога што је иницијални приступ у лечењу оваквих пацијената кључан за квалитет и дужину њиховог живота. У току последњих 10 година, осим оперативног лечења, уведене су и иновативне терапије, као што су  биолошка, имунотерапија, генска терапија. Циљ свих ових терапија је да се карцином јајника претвори у хроничну болест и тада се отвара могућност да се примени више видова терапије које продужавају и дужину живота и интервал до поновне појаве болести – истакао је проф. др Владимир Пажин, руководилац гинеколошке онкологије ГАК „Народни фронт”.

Весна Вуковић Којовић, директорка Сектора за лекове Републичког фонда за здравствено осигурање, захвалила је Удружењу „Проговори” на досадашњој сарадњи и истакла да се нада да ће се убудуће већа пажња посвећивати превенцији и раном откривању малигних болести.

– Оваквим скуповима скрећемо пажњу јавности на значај редовних прегледа, благовремене дијагностике и доступности одговарајуће терапије. Лечење пацијенткиња оболелих од рака јајника у Србији у великој мери је усклађено са глобалним препорукама и обухвата и примену иновативних лекова. Први иновативни лек за карцином јајника РФЗО је обезбедио 2017. године и од тада је иновативна терапија обезбеђена за око 800 пацијенткиња. Тренутно се иновативним терапијама лечи око 150 жена -рекла је Вуковић Којовић.

Преузето са: Politika.rs