slide1 slide3 banner2

Активности друштва - Млади у борби против рака

Издавачка делатност - Преузмите часопис "Рак - спречити, открити, лечити"

Пружање адекватних информација о малигним обољењима, њиховом лечењу, али и о нужној психосоцијалној подршци пацијентима и њиховим породицама, био је мотив да се у Кикинди 11. децембра организује трибину под називом "Подршка оболелим од рака и њиховим породицама".

Трибину су организовали локална самоуправа, Културни центар, Друштво српских домаћина и Унију жена Северног Баната Српске напредне странке-

Циљ трибине је био подизање свести грађана о важности превенције, као и указивање да да постоји велика вероватноћа за излечење од рака, ако се открије у раној фази уз постизање што бољег квалитета живота.

Пред пуним амфитеатром заинтересованих грађана на трибини су говорили: Љиљана Гајић испред Радне групе за подршку оболелима од рака Института за онкологију и радиологију Србије, Драган Триван из Асоцијације „ИЛКО – СТОМА“ Бања Лука, Снежана С. Милојевић председница Удружења стомичара „ИЛКО“ Србија и мр сц деф. Светлана Берат из Института за онкологију и радиологију Србије у Београду (ИОРС).

Љиљана Гајић je упознала учеснике са Радном групом за подршку оболелих од рака, представила њене активности и указала на добробити које пацијенти имају од потојања такве организације у Институту.

Снежана С. Милојевић председница Удружења стомичара „ИЛКО“ Србија је указала на важност превентиве рака дебелог црева и приказала кратки едукативни филм где су стручњаци Института за дигестивне болести, проф. др Кривокапић и доц.др Марковић указали на важност откривања рака дебелог црева у раној фази, као и дијагностичким методама које се том приликом користе.

Драган Триван из Асоцијације „ИЛКО – СТОМА“ Бања Лука, поред тога што је још једном указао на важност превентиве, испричао је и своју животну причу у борби са раком дебелог црева и живот са колостомом.

Светлана Берат из ИОРС  истакла је колико је важно да се о тој теми отворено говори. Поручила је и да се на оваквим трибинама пружају праве информације и руше заблуде које прате малигна обољења. О томе сведочи и чињеница да су 3 од 4 особе које су се укључивале у дискусију на трибини добиле битку против рака. Учесници су били упознати и са проблемима са којима се суочавају оболели од малигних обољења током и након завршеног лечења, као и активностима Саветовалишта у Институту уз наглашавање значаја континуиране психосоцијалне подршке.

Трибина је била медијски пропраћена, слушаоци задовољни добијеним информацијама, а организатори су замолили да се трибина на ову тему убрзо понови.

Мр сц деф.Светлана Берат

savetovaliste@ncrc.ac.rs

 

http://www.kikinda.org.rs/

Отворени телефон

 

Исхрана оболелих од рака

 

Часопис "РАК"

 

Самопреглед дојке