slide1 slide3 banner2

Активности друштва - Млади у борби против рака

Издавачка делатност - Преузмите часопис "Рак - спречити, открити, лечити"

У суботу, 28. новембра од 11. часова у амфитеатру Народне библиотеке (код Храма Светог Саве) у Београду, Институт за онкологију и радиологију Србије организује  Форум за пацијенте и породицу под називом „Како живети са малигном болешћу“. Позивамо Вас да присуствујете, улаз је слободан!

 

Теме:  

Како живети са малигном болешћу

Наташа Марковић, дипл.дефektolog

Значај правилне исхране код пацијената са малигном болешћувиши струковни Анђелка Ранковић, нутрициониста-дијететичар

Остати у кондицији током и након завршеног лечења

Душанка Чупић, виши физиотерапеут;

Модератори: мр сц мед. Ана Јовићевић и мр сц деф.Светлана Берат

У суботу, 28. новембра од 11. часова у амфитеатру Народне библиотеке, код Храма Светог Саве у Београду, одржава се Форум за пацијенте и породицу под називом „Како живети са малигном болешћу“. Форум се већ девети пут одржава у оквиру Канцеролошке недеље, највећег националног скупа лекара и медицинских сестара – техничара из области онколологије у Србији. Предавачи су стручњаци запослени у Институту: дефектолог, нутрициониста и физиотерапеут.

Током форума пацијенти и чланови породица ће имати могућност да науче више о томе како да живе са малигном болешћу, како да се понашају током и након завршеног лечења, исправе погрешна схватања и заблуде о малигној болести, отклоне своје страхове везане за болест, науче како да се правилно хране, редовно вежбају, довољно спавају, одмарају и креативно користе слободно време, активно учествују у доношењу одлука о лечењу, остваре права из социјалног осигурања, укључе у рад Удружења пацијената и Радне групе за подршку пацијената при Институту.

Форум организују Радна група за подршку пацијентима (РГ) и Одељење за образовање и рехабилитацију Института, популарно међу пацијентима као саветовалиште.

Радна група за подршку пацијентима формирана је 2007.године и чине је онколошки пацијенти, представници различитих удружења пацијената и стручњаци Института. Циљеви Радне групе су унапређење положаја пацијената у Институту и здравственом систему, побољшање комуникације са здравственим радницима и унапређење квалитета живота оболелих. Ове циљеве Радна група остварује кроз информисање пацијената о малигним обољењима, лечењу, рехабилитацији, палијативном збрињавању и превенцији малигних обољења, кроз јачање друштвене осетљивости за онколошке пацијенте, њихове проблеме и кроз залагање за боље услова за превенцију, лечење и рехабилитацију онколошких болесника.

У Институту за онкологију и радиологију Србије сваке године лечење започне преко 6 хиљада становника Србије. Пружање адекватних информација о малигним обољењима, специфичном онколошком лечењу (хирургија, хемиотерапија, радиотерапија, хормонотерапија...), последицама малигног обољења и могућностима спречавања потенцијалних компликација, уз психосоцијалну подршку од почетка, током и након завршеног лечења представњају моћно средство у борби против малигне болести.

У Институту у оквиру Саветовалишта раде стручњаци различитих профила (дефектолог, психолог, социјални радник, физиотерапеут, медицинска сестра, као и лекари различитих специјалности) који већ седамнаест година пружају велику подршку пацијентима и члановима њихових породицакроз мултидисциплинарни приступ.

Током предавања пацијенти и чланови породица ће имати прилике да размене и искуства са особама које су се избориле са малигним обољењима, чују њихова искуства и дискутују о томе.

Позивамо све заинтересоване да присуствују Форуму.

Добродошли су и стручњаци који долазе у контакт са пацијентима оболелим од малигних болести.

Улаз је слободан.

Све информације можете добити на телефон Саветовалишта Института 2067-158

Мр сц деф.Светлана Берат                                            

   

Отворени телефон

 

Исхрана оболелих од рака

 

Часопис "РАК"

 

Самопреглед дојке