slide1 slide3 banner2

Активности друштва - Млади у борби против рака

Издавачка делатност - Преузмите часопис "Рак - спречити, открити, лечити"

Забрана пушења у аутомобилима у којима се налазе деца, забрана пушења на дечијим игралиштима - неке су од мера које предузетих у Великој Британији и Француској у циљу заштите деце и младих од дуванског дима.

Поред тога, у циљу заштите животне средине, у Паризу је уведена казна за бацање опушака.

Уведена забрана пушења у аутомобилима у којима се налазе деца

 

У Енглеској и Велсу је 1. октобра 2015. ступила на снагу забрана пушења у аутомобилима у којима се налазе деца односно млади млађи од 18 година.

Прописано је да свако ко пуши у аутомобилу са децом плати казну од 50 фунти. Возач ће платити исту казну, чак и ако сам није пушио.

Забрана важи и ако су отворени бочни или кровни прозори аутомобила а не примењује се на кабриолете уколико је кров возила спуштен на прописан начин.

 Уведена забрана пушења на дечијим игралиштима

Француске власти увеле су у јулу 2015. забрану пушења на дечјим игралиштима широм земље. Свако ко буде запалио цигарету у делу јавног парка одређеном за децу, мораће да плати казну од 68 евра.

Сличне мере уведене су у британским градовима Нотингему, Глазгову и Бристолу.

Француска министарка здравља Марисол Турен најавила је да ће пушење можда бити забрањено и на неким плажама у Француској и да на неким јавним местима у Француској неће бити дозвољена ни електронска цигарета.

 Уведена казна за бацање опушака у Паризу

У Паризу је септембра 2015. уведена казна од 68 евра за бацање опушака.

Увођењу казне претходило је постављење по целом граду плаката и билборда који позивају Парижане и посетиоце да се суздрже од бацања опушака јер опушци представљају озбиљно визуелно и еколошко загађење. Поред тога, на територији града је постављено 30.000 канти за отпатке, по једна на сваких 100 метара, опремљених металном плочицом за гашење цигарета.

Сваке године се са улица Париза почисти 350 тона опушака. Овом токсичном отпаду, који загађује земљу и воду, потребно је од 4 до 12 година да нестане.

Отворени телефон

 

Исхрана оболелих од рака

 

Часопис "РАК"

 

Самопреглед дојке