slide1 slide3 banner2

Активности друштва - Млади у борби против рака

Издавачка делатност - Преузмите часопис "Рак - спречити, открити, лечити"

Нежељена дејства онколошке терапије, попут мучнине и повраћања, инфекција, губитка апетита и проблема са слузокожом уста и црева, могу да се ублаже, и спрече, супортивном терапијом. Преносимо Вам разговор са др Снежаном Бошњак, клиничким фармакологом, објављен у Вечерњим новостима 19.09.2015.

 

Вечерње новости 19. септембар 2015.

Снежана Бошњак, клинички фармаколог о могућностима и ограничењима о примени терапије која оболелима од канцера ублажава пропратне тегобе

НЕЖЕЉЕНА дејства онколошке терапије, попут мучнине и повраћања, инфекција, губитка апетита и проблема са слузокожом уста и црева, могу да се ублаже, и спрече, супортивном терапијом. Она помаже да се постигне најбољи могући резултат лечења малигне болести, а истовремено пружа подршку и пацијенту и породици током овог периода.

Супортивна терапија се уводи од момента постављања дијагнозе, а у неким случајевима, када се пацијенти јаве лекару већ са одређеним тегобама, и пре.

- Наш принцип је да увек лечимо пацијента, а не само тумор, тако да, и пре него што се постави прецизна дијагноза, оболелима пружамо терапију симптома за болест која их је задесила - каже доктор сц мед. Снежана Бошњак, специјалиста клиничке фармакологије, са вишегодишњим искуством у области супортивне онкологије и палијативног збрињавања у Институту за радиологију и онкологију Србије.

- Када се постави дијагноза, наша терапија се наставља заједно са терапијом тумора.

Које су најчешће тегобе због којих се пацијенти јављају за супортивну терапију?

- То зависи од фазе болести. На пример, код пацијената који су успешно оперисани, и крећу са хемиотерапијом као заштитом да се болест не врати, спречавамо њена нежељена дејства. Пацијенти се најчешће јављају за заштиту од мучнине и повраћања, за спречавање или третирање раница у устима, за лечење инфекција које се понекад јаве током хемиотерапије, трњења у прстима шака и стопала, пролива. Јављају нам се и због бола, гушења, сувог непрестаног кашља, због губитка апетита, тзв. завезаних црева због саме болести која је у стомаку, или због прираслица после операција или после зрачења.

Колико можете да им помогнете у тим ситуацијама?

- У Институту за онкологију и радиологију Србије постоји тим за супортивну терапију који заједно са другим колегама чини мултидисциплинарни тим у лечењу онколошких пацијената. Обављамо консултације и у амбуланти за бол где нам пацијенте упућују лекари опште медицине. На Институту је супортивна онкологија интегрисана у онколошко лечење, али је намењена и онима који се више не могу онколошки лечити. Лечење тумора има ограничења, али чак и када више не може да се лечи тумор, сматрамо да увек може да се лечи пацијент.

ОБАВЕЗНИ ЛЕКОВИ Које лекове би свака онколошка установа требало да има? Све које прописују европски водичи, а то су: лекови против мучнине и повраћања изазваних хемио и радиотерапијом, лекове за збрињавање рана у устима и дијареје, за лечење инфекција, за отклањање бола. Требало би да имају и оптималну стратегију како спречити пад белих крвних зрнаца, како лечити анемију услед малигних болести, пад крвних плочица, тромбозе у венама, и како ће решавати ситуације када цитостатици изађу из вене и направе оштећење коже. Постоји 13 европских водича који се тиме баве.

Bosnjak1

Да ли за сваку тегобу имате одговарајући лек?

- Супортивна терапија има лекове за велики број тегоба које прате болест и лечење, али је проблем у томе што су неки лекови за то регистровани, и можемо да их користимо, а други нису регистровани за ту намену, а пацијентима су потребни. На пример, лек "халоперидол" је регистрован за лечење психоза, а ми га користимо као изванредан лек против мучнине и повраћања, али нам за ту намену није доступан. Слично је и са неким другим медикаментима.

На који начин може да се реши овај проблем?

- Комисија за палијативно збрињавање при Министарству здравља Србије је предложила списак лекова који су нам неопходни за лечење симптома. Наш Институт је, такође, саставио списак лекова који су нам потребни за симптоме, али и за оптималну примену хемиотерапије и зрачења. На пример, пацијентима су потребни лекови за заштиту слузокоже желуца, да се не би оштетила хемиотерапијом, антибиотици за лечење тешких инфекција после хемиотерапије које бисмо применили у тренутку када се инфекција јави и без антибиограма, лекови за спречавање крварење из рана у устима или из тумора.

Које од тих лекова тренутно имате на располагању?

- Имамо лекове протов бола, гушења, кашља и за стимулисање апетита. Недостају нам доступни лекови за решавање делиријума који прати терминалну фазу болести, немамо све лекове за оптимално решавање опструкције црева која се често јавља код пацијената са туморима дебелог црева и туморима јајника. Немамо лек за решавање животно угрожавајућих дијареја. Лек је регистрован у Србији, али не и за ту намену.

Ко сноси трошкове за ове лекове, Фонд или пацијенти?

- За лекове који су на листи РФЗО, трошкове покрива осигурање. Неке лекове за лечење симптома и отклањање нежељених дејстава онколошке терапије Институт добија из донација.

Какво је стање у овој области у свету?

- Супортивна онкологија је саставни део онкологије и у свету постоје протоколи за супортивну терапију као што постоје и за онколошку терапију. Ти лекови нису скупи, и добро су подношљиви тако да могу да се уклопе у онколошке режиме. У Србији, имамо већину лекова који би се и у свету за ту намену пацијенту прописали.

Да ли се развијају и нови лекови?

- Појавило се неколико врло важних нових лекова, рецимо против мучнине и повраћања изазваних хемиотерапијом. Ту је наша држава дозволила примену последње генерације ових лекова код пацијената који примају "цисплатин", који највише од свих изазива мучнину и повраћање. По водичима, савремене лекове против мучнине и повраћања требало би дати и уз одређену хемиотерапију за карцином дојке.

У којим још случајевима не можете да ординирате најбољи лек?

- Постоје лекови за спречавање компликација малигне болести на костима (преломи, компресија кичмене мождине и пратећа парализа), али ти лекови нису на листи Фонда за ту намену, иако их препоручују водичи стручне праксе. У свету се истражују и лекови за лечење изразите мршавости услед малигне болести. Доступни су нам лекови за спречавање пада белих крвних зрнаца после хемиотерапије, али постоје савременији лекови који уместо да се добијају сваки дан, дају се једанпут за читав циклус.

У којој мери вас све то ограничава у лечењу пацијената?

На Институту можемо да збринемо већину симптома и већину токсичности на квалитетан начин. Циљ је да се паралелно са развојем службе онкологије и лечења тумора, развија и служба супортивне онкологије. То значи да би свака онколошка установа требало да има и лекове за лечење тумора, али и специфичне лекове за отклањање токсичности онколошке терапије и лечење симптома.

Отворени телефон

 

Исхрана оболелих од рака

 

Часопис "РАК"

 

Самопреглед дојке