slide1 slide3 banner2

Активности друштва - Млади у борби против рака

Издавачка делатност - Преузмите часопис "Рак - спречити, открити, лечити"

У  Институту за онкологију и радиологију Србије је 27. априла одржана трибина за онколошке пацијенте са темом “ Хирургија рака дојке“. Предавач је био проф. др Радан Џодић, директор Института. Ово је била четврта месечна трибина за пацијенте у овој години коју су организoвали Радна група за подршку пацијентима и Одељење за образовање и рехабилитацију Института (Саветовалиште).

          Проф Џодић  је указао на важност скрининга рака дојке, истакао значај редовних прегледа дојки у надлежним домовима здравља, истакао улогу покретних мамографских јединица у мањим градовима и селима, доступност медицинске документације кроз повезивање у јединствен информациони систем, као и континуирану едукацију хирурга, радиолога и других стручњака који се у својој пракси баве дијагностиковањем и лечењем рака дојке.

Предавању су присуствововали и представници Удружења грађана за борбу против рака јајника “Проговори“, Удружења жена оболелих и лечених од рака дојке “Будимо заједно“,Удружења пацијената оболелих од малигних обољења дебелог црева и јетре, Националног инвалидског удружења „ИЛКО“ и Удружење пацијената од ретких тумора“УПРТ“.

          Предавање је одржано пред пуним амфитеатром Института.Слушаоци су билипацијенти који се налазе на онколошком лечењу и чланови њихових породица. Током предавања имали су прилике да се упознају са факторима ризика за настанак рака дојке, дијагностиком рака дојке, ТНМ класификацијом и стадијумима болести, као и различитим спектром хируршког лечења. Професор Џодић је истакао да модерна дијагностика омогућава да се рак дојке открије у фази када је 100 одсто излечив. Основ лечења је хирургија, а потом се, у зависности од величине тумора, стања у лимфним чворовима, и биолошких особина тумора, примењују терапија цитостатицима, хормонима, имунобиолошка терапија и зрачење. Професор Џодић је истакао да циљ лечења није само излечење, већ и квалитетан живот уз малигну болест.

У жељи да сазнамо колико смо успели да приближимо тему, након завршеног предавања пацијенти су попуњавали анкету. Резултати показују да су предавања изазвала позитивне емоције код 86% пацијената. Чак 85% пацијената је изјавило да је предавање задовољило њихова очекивања.

      Учесници трибине су у својим коментарима указали да предавања о раку дојке мењају ставове и коригују погрешна схватања и заблуде о раку дојке, те да је неопходно организовати чешћа предавања и обезбедити писани материјал. Истакли су важност генетичких анализа BRCA 1 и 2, и указали на недостатак појединих дијагностичких апарата (ПЕТ скенера). Предложили су да се, због ограничених ресурса у здравству, издваја динарод продаје сваке паклице цигарета и усмерава на превенцију малигних обољења.

         Исказана је захвалност и организаторима - Саветовалишту Института, Радној групи за подршку пацијентима и руководству ИОРС-а за разумевање потреба и значаја едукације и организовању трибина са различитим темама, као и за пружену подршку у њиховој борби уз малигну болест. Као теме за наредне трибине пацијенти су предложили гинеколошке туморе, рак дебелог црева и како живети даље уз малигну болест.

     Рак дојке је глобални јавно здравствени проблем, не само због чињенице да болест има епидемијске размере, већ и зато што њене последице погађају све сегменте друштва.

     Током 2012. године у свету је регистровано око 1,5 милиона нових случајева болести и преко 450.000 смртних исхода са овом дијагнозом. У Србији сваке године од рака дојкеоболи око 4600 жена, а велики број се јави са одмаклом болешћу. Учесталост од ове врсте канцера расте. У нашој земљи 26% свих оболелих и 17,5% свих умрлих жена имају дијагнозу рака дојке. Због тога је о раку дојке неопходно стално говорити и едуковати јавност.

       Лечење рака дојке захтева поверење,стрпљење и сарадњу болесника, породице и стручњака у Институту.

 

Мр сц деф.Светлана Берат, спец.соц.рехаб.

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

 

У Институту већ двадесет година постоји Саветовалиште (Одељење за образовање и рехабилитацију)у којем ради мултипрофесионални тим: дефектолог, психолог, социјални радник, физиотерапеут, медицинска сестра. У пружању психосоцијалне подршке и рехабилитације учествују и лекари различитих специјалности и нутрициониста.

Радна група за подршку пацијентима формирана је 2007.године и чине је онколошки пацијенти, представници различитих удружења пацијената и стручњаци Института.

 

Отворени телефон

 

Исхрана оболелих од рака

 

Часопис "РАК"

 

Самопреглед дојке