slide1 slide3 banner2

Активности друштва - Млади у борби против рака

Издавачка делатност - Преузмите часопис "Рак - спречити, открити, лечити"

 

Танјуг | 27. 02. 2015.

Ирска је постала прва земља Европске уније која је забранила брендирање на паклицама цигарета, увођењем чистог паковања и јединственог етикетирања за све брендове цигарета, објавила је влада.

Паклице цигарета ће имати универзалан, неутралан изглед са здравственим упозорењем а све робне марке, логотипови, боје и графика ће бити уклоњени, објавило је министарство здравља.

"Стварамо закон који ће бити историјски и од стварног значаја за област јавног здравља. На ивици смо да постанемо прва земља у Европској унији која је усвојила закон о универзалним паклицама и да постанемо тек друга земља у свету која је усвојила овај закон", изјавио је ирски министар за питања деце и младих, Џејмс Рајли у парламенту.

Овај закон наишао је на подршку свих странака и усвојен је без гласања, а после овог корака биће упућен председнику на потписивање, иако ће његова пуна примена уследити тек од маја 2017. година, када све постојеће паклице цигарета морају бити уклоњене из продаје.

Пушење је био централни део ирске паб културе док држава није 2004. године постала прва на свету која је забранила пушење у свим затвореним јавним местима, јавном саобраћају и на радним местима. 

Прва земља која је усвојила овај закон била је Аустралија 2011 године. Велика Британија планира да до маја ове године усвоји закон о забрани брендирања паклица цигарета.

Отворени телефон

 

Исхрана оболелих од рака

 

Часопис "РАК"

 

Самопреглед дојке