slide1 slide3 banner2

Активности друштва - Млади у борби против рака

Издавачка делатност - Преузмите часопис "Рак - спречити, открити, лечити"

Национално удружење родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР) обележило је и ове године Светски дан деце оболеле од рака, 15. фебруар.

 

0   1

Светски дан деце оболеле од рака обележен је добротворним концертом нашег прослављеног композитора Александра Симића и ансамбла Серафими. Симић је наступио уз бројне госте, музичко сценске ансамбле у Београду а симболично су и пуштани балони у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Смедереву, Чачку, Ивањици, Суботици, Зрењанину, Руми, Новом Пазару, Смедеревској Паланци и Лесковцу.

4  5

 

Посетиоци су имали прилику да купе балоне и друге промотивне артикле, а сва средства прикупљена током акције усмерена су на велики пројекат реконструкције дечјег хемато-онколошког одељења у Нишу које је од свих пет дечјих одељења у Србији у најлошијем стању. Пројекат реконструкције одељења НУРДОР реализује у сарадњи са Клиничким центром и Клиником за дечје интерене болести у Нишу. 

„Сваког дана једно дете оболи, а сваке недеље једно дете умре од рака у Србији. Од свих болести у дечјем добу и адолесценцији, рак је први узрочник смрти. Охрабрује, међутим, чињеница да је рак код деце излечив у преко 70% случајева, ако се дијагностикује на време и правовремено лечи. Сврха обележавања је да се подстакне подизање друштвене свести о проблематици рака код деце, што би утицало на унапређење квалитета лечења и опоравка и решавање системских питања као што је на пример питање боловања родитеља током лечења деце које износи минимум четири месеца и даље није стављен на дневни ред иако је предлог измене закона ушао у Скупштинску процедуру крајем прошле године“ - изјавио је господин Тодор Манчић, Председник НУРДОР-а и позвао све људе добре воље да се у складу са својим могућностима прикључе НУРДОР-у и помогну у борби за стварање услова захваљујући којима ће деца оболела од рака имати веће шансе да победе ову опаку болест.

Национално удружење родитеља деце оболеле одрака (НУРДОР) основалису 2003. године родитељи, лекари, медицинско особље и волонтери са циљем да помогну деци и њиховим породицама који се суочавају са канцером.

Урађено до сада:

До сада, у претходних више од десет године обезбеђено је отварање две подружнице у Новом Саду и Нишу, три играонице на хемато-онколошким одељењима и пет родитељских кућа у центрима лечења: три у Београду, једна у Новом Саду и једна у Нишу.

Један од најзначајнијих подухвата овог удружења, било је омогућавање рехабилитације малих пацијената о трошку државе, што је остварено изменом законске регулативе.

Одржано је седам НУРДОР-ових и осам гостујућих рехабилитационих кампова за децу и младе, пет едукација за медицинско особље са свих пет хемато-онколошких одељења у нашој земљи као и преко 10 едукација за волонтере током којих је обучено више од 500 људи. Такође, за родитеље је организовано преко 400 едукативних радионицаи исто толико креативних за малишане на лечењу.

У склопу активности НУРДОР-а, издато је преко 20 публикација а у више од 200 наврата су спроведене акције за сензибилисање јавног мњења. У активности удружења које има више од 5000 пријатеља, укључено је преко 500 породица.

Захваљујући НУРДОР-у, до сада је уложено више од 100 милиона динара и 30.000 волонтерских сати у унапређење квалитета лечења и живота оболеле деце.

 

Потребно урадити:

Пред овим удружењем се налази још много посла и улагање у опремање и реконструкцију хемато-онколошких одељења, организацију рехабилитационих кампова и нових едукација.

Такође, неопходно је што пре омогућити боловање родитеља до краја лечења. У овом тренутку, максимална дужина боловања је 4 месеца а леукемија се по протоколу лечи 105 недеља.

Осигурати право пацијента на достојанствено лечење, јер 80% одељења нема смештај за родитеље у болници, немају довољан број санитарних чворова, као ни довољан број психолога, социјалних радника, медицинског и другог особља.

Омогућити школовање за сву децу на лечењу - у овом тренутку за средњошколце не постоји никакав вид наставе.

Отварање националног педијатријског канцер регистра, који је основа сваког програма за лечење, исход и дуго праћење у педијатријској онкологији. У овом тренутку, код нас не постоји систем дугог праћења након излечења.

Обележавање Светског дана деце оболеле од рака помогли: Министарство здравља Републике Србије, Александар Симић, Музичка омладина Београда, Радио Београд, Direct Media, Direct Media PR, Културни центар Београда, Messer Tehnogas AD и многи други.

 

 

 

Национално удружење родитеља деце оболеле од рака је непрофитна, нестраначка, невладина организација чији су оснивачи родитељи излечене и преминуле деце, медицинско особље са хемато-онколошких одељења и волонтери који су препознали потребу за системском и ефикасном подршком родитељима деце оболеле од рака. Национално удружење је основано 2003.године и окупља родитеље и пријатеље деце из целе Србије. Основни циљ организације је подршка породицама деце оболеле од рака са циљем да се обезбеди висок квалитет лечења, рехабилитације и социјализације оболеле и излечене деце. НУРДОР је члан је Интернационалне конфедерације удружења родитеља деце оболеле од рака - ICCCPO (International Confederation of Childhood Cancer Parent Organizations) www.icccpo.org која блиско сарађује са Светским друштвом педијатријске онкологије, SIOP (International Society of Paediatric Oncology) www.siop.nl.

.

Отворени телефон

 

Исхрана оболелих од рака

 

Часопис "РАК"

 

Самопреглед дојке