slide1 slide3 banner2

Активности друштва - Млади у борби против рака

Издавачка делатност - Преузмите часопис "Рак - спречити, открити, лечити"

У Институту за онкологију и радиологију Србије у Београду, одржана je трибина “ Како држати бол под контролом код оболелих од рака“.
Тема наредне трибине која ће бити организована 24. фебруара биће "Исхрана код особа оболелих од рака".

У среду, 28. јануара, у 17 часова у амфитеатру Института за онкологију и радиологију Србије, улица Пастерова 14 у Београду, одржанаje трибинаКако држати бол под контролом код оболелих од рака“. Трибину je организoвала Радна група за подршку пацијентима и Одељење за образовање и рехабилитацију Института.

Трибину је отворио и поздравио скуп проф. др Радан Џодић који је указао на значај контроле канцерског бола, као и важност едукације стручњака који се у својој клиничкој пракси баве проблемом бола. Предавачи су биле др Јелена Димитријевић и ВСС Наташа Бакић из Института за онкологију и радиологију Србије. Предавању су присуствововали и представници Удружења грађана за борбу против рака јајника “Проговори“, Удружења жена оболелих и лечених од рака дојке “Будимо заједно“,Удружења пацијената оболелих од малигних обољења дебелог црева и јетре, Националногинвалидског удружења „ИЛКО“ и Удружење пацијената од ретких тумора “УПРТ“. 

Предавање је одржано пред пуним амфитеатром Института, пацијената који се налазе на специфичном онколошком лечењу. Током предавања пацијенти и чланови породица су имали прилике да чују који лекови се користе у лечењу бола, које је право време за отпочињање лечења бола, како се врше процена и мерење бола, која су нежељена дејства лекова против бола, стварају ли лекови за бол зависност, као и друга питања која носе са собом недоумицу и заблуде у вези са отклањањем канцерског бола.

Према резултатима упитника који су присутни попунили на крају трибине, предавања су изазвала позитивне емоције код 88% пацијената. Чак 70% пацијената је изјавило да су предавања представљена на јасан и разумљив начин, и да су задовољила њихова очекивања. Учесници трибине су предавачима дали следеће сугестије: да се предавања о болу организују и за стручњаке, јер често не реагују на жалбе пацијената везане за бол, да се унапреди комуникација лекар-пацијент, указали да предавања о болу мењају ставове, коригују погрешна схватања и заблуде о болу, те је неопходно одржавати чешћа предавања, као и обезбедити писани материјал о лечењу бола.

Исказана је захвалност и координатору, свим предавачима, руководству ИОРС-а за разумевање потреба и значаја едукације и организовању трибина са различитим темама, као и за пружену подршку у њиховој борби уз малигну болест.

У Србији сваке године од малигних болести оболи 37000 особа, а 21000 умре од исте болести. Канцерски бол се може јавити у свакој фази малигне болести, с тим да се учесталост и јачина бола повећавају како болест напредује. Најчешћи је симптом малигне болести, који највише плаши болесника и породицу. Бол се најчешће јавља код примарних тумора костију и метастаза тумора у костима, тумора органа за варење, плућа, дојке, простате, јајника и грлића материце. Око 25-30% болесника има јаке болове.

Према подацима Светске здравствене организације (СЗО), канцерски бол је могуће отклонити код већине болесника (70-90%). Велика је заблуда да болесник треба да трпи бол. Метод СЗО заснива се на правилној употреби лекова који се примењују на најмање инвазивни начин (на уста на првом месту), по сатници, у складу са јачином бола и индивидуалним карактеристикама болесника и болног синдрома. Савремена медицина располаже знањем и лековима помоћу којих је могуће успешно отклонити канцерски бол у свим фазама малигне болести и код већине болесника. Лечење бола, међутим, захтева стрпљење, поверење и сарадњу болесника, породице и тима за лечење бола.

30.01.2015.

 

Отворени телефон

 

Исхрана оболелих од рака

 

Часопис "РАК"

 

Самопреглед дојке