slide1 slide3 banner2

Активности друштва - Млади у борби против рака

Издавачка делатност - Преузмите часопис "Рак - спречити, открити, лечити"

Институт за онкологију и радиологију Србије издао је званично саопштење о употреби марихуане код онколошких пацијената са следећим закључком:
"Стручњаци Института пацијентима оболелим од малигних болести не препоручују употребу марихуане (целе сирове биљке, уља марихуане или хашиша) за лечење малигне болести, њених симптома или токсичности онколошког лечења."

Став стручњака Института за онкологију и радиологију Србије

о употреби марихуане код онколошких пацијената

Иако први записи о коришћењу марихуане у медицинске сврхе датирају још од пре 3000 година, медицинска употреба ове биљке (Cannabis sativa) је ограничена јер њени различити делови садрже различите количине бројних активних супстанци чије је ефекте тешко предвидети.

 Употреба целе, сирове биљке укључујући и уље марихуане и хашиша (концентрат марихуане) у медицинске сврхе није одобрено у европским земљама као ни од стране Америчке агенције за храну и лекове (Food and Drug Administration, USA).

 У званичној употреби у САД, Канади и делу Европе су два фитоканабиноида издвојена из биљке (дронабинол, канабидиол) и синтетски лек(набилон) који садрже активне компоненете марихуане и у употреби су за контролу  мучнине и повраћања након хемиотерапије као и смањење бола код онколошких пацијената када ове тегобе не реагују на конвенционалне лекове.

Наведене активне компоненте марухуане мање су ефикасне и лошије се подносе у односу на савремене лекове у лечењу бола и мучнине код оболелих од рака.

Лечење канцерског бола 

Канабиноиди или инхалирана марихуана НЕ МОГУ ДА ЗАМЕНЕ конвенционалне лекове против канцерског бола.

Истраживано је да ли канабиноиди могу да се ДОДАЈУ уз лекове против канцерског бола  у лечењу пацијената са одмаклом малигном болешћу. Спреј који се наноси на слузокозу усне дупље а садржи дронабинол (ТХЦ) у комбинацији са канабидиолом (ЦБД) испитиван је у рандомизованом истраживању код пацијената са резистентним канцерским болом (болом који није био под контролом упркос оптималној примени најбољих лекова против бола). Контролна група примала је плацебо. Спреј је био делотворан,  иако је његов учинак био скроман (потребно је било лечити 5-9 пацијената да би се код једног добило клинички значајно смањење бола за 30%). Овај лек је регистрован у неким земљама као додатна терапија уз конвенционалне аналгетике у строго одабраним случајевима резистентног бола (бола који се одржава упркос оптималној примени опиоида и ко-аналгетика).

Сам дронабинол  (ТХЦ) није делотворан у лечењу канцерског бола и не препоручује се у овој индикацији.

О дејству инхалиране марихуане код пацијената са резистетним канцерским болом нема одговарајућих, контролисаних истраживања и она се у овој индикацији не препоручује.

Превенција и лечење мучнине и повраћања изазваних хемиотерапијом или одмаклом малигном болешћу 

Синтетички канабиноиди или инхалирана марихуана не могу да замене постојеће лекове против мучнине и повраћања (тзв. антиеметике).

Примена синтетичких канабиноида (набилон) против мучнине и повраћања изазваних хемиотерапијом је истраживана и нема доказа да су синтетики канабиноиди делотворнији и/или да се боље подносе од лекова које већ примењујемо.

У водичима за превенцију и лечење мучнине и повраћања после хемиотерапије или радиотерапије употреба синтетичких канабиноида или инхалиране марихуане се не препоручује.

Такодје се употреба марихуане не препоручује ни у лечењу мучнине и повраћања као симптома одмакле малигне болести.

Антитуморско деловање

Улога марихуане и њених компоненти у лечењу оболелих од тумора није адекватно истраживана контролисаним рандомизованим клиничким студијама те су због тога све тврдње да је марихуана делотворна у лечењу малигне болести неутемељене.

Примена марихуане као замене за онколошко лечење и одлагање онколошког лечења могу имати озбиљне последице по здравље и ток болести.

Такође, потпуна је непознаница каква је интеракција (међусобно деловање) ових супстанци са антинеопластичним и другим лековима.

Употреба марихуане као фактор ризика за рак

Резултати истраживања указују на то да пушење марихуане, слично пушењу цигарета, повећава ризик за рак плућа и рак мокраћне бешике док веза између употребе марихуане и тумора главе и врата није потврђена.

ЗАКЉУЧАК

Стручњаци Института за онкологију и радиологију Србије пацијентима оболелим од малигних болести не препоручују употребу марихуане (целе сирове биљке, уља марихуане или хашиша) за лечење малигне болести, њених симптома или токсичности онколошког лечења.

Отворени телефон

 

Исхрана оболелих од рака

 

Часопис "РАК"

 

Самопреглед дојке