slide1 slide3 banner2

Активности друштва - Млади у борби против рака

Издавачка делатност - Преузмите часопис "Рак - спречити, открити, лечити"

Отпочела је вакцинација против грипа у здравственим установама. Погледајте опште препоруке за вакцинацију као и препоруке које се односе на особе оболеле од малигних болести, у току или након онколошког лечења.

 

У Србији су ове сезоне у циркулацији три типа вируса грипа и то: А Х1Н1 (као доминантан), А Х3Н2 и тип Б. Здравствене установе располагаће инактивисаном вакцином Ваxигрип произвођача Санофи Пастеур која одговара препоруци Светске здравствене организације као и ЕУ за сезону 2014/2015 а на основу доминантних типова вируса грипа регистрованих у циркулацији на територији северне хемисфере. Вакцина делује на сва три соја.

 

КО ТРЕБА ДА СЕ ВАКЦИНИШЕ ПРОТИВ ГРИПА

Спровођење вакцинације против грипа, како сезонског тако и пандемијског, препоручује се свим одраслим особама и деци старијој од 6 месеци.

Вакцинација против грипа инактивисаном вакцином нарочито се препоручује за следеће ризичне групе:

1. Особе које имају повећан ризик за озбиљне компликације током инфекције вирусом грипа, укључујући:

• особе са хроничним поремећајима плућног и кардиоваскуларног система, метаболичким поремећајима (шећерна болест), поремећајима рада бубрега и др.

• особе преко 65 година старости, труднице и гојазне особе

• особе са смањеним имунитетом, укључујући пацијенте који примају имуносупресивну терапију (хемиотерапија, зрачна терапија и др.)

2. Особе запослене у здравственим установама, геронтолошким центрима или установама социјалне заштите, у циљу очувања њиховог здравља али и индиректно за очување здравља особа смештених у наведеним установама.

Kод трудница се примена вакцине разматра од другог триместра трудноће уз консултацију надлежног гинеколога, док се оним који су у повећаном ризику од пратећих компликација услед грипа препоручује вакцинација, без обзира на стадијум трудноће а уз консултацију надлежног гинеколога.

Вакцина против грипа је ефикасна у превенцији грипа код 70 до 90 % вакцинисаних здравих одраслих особа. Код старијих и код особа са хроничним обољењима и стањима, њена ефикасност може бити нешто нижа. Међутим, показало се да особе које су вакцинисане, чак и ако оболе од грипа, имају значајно смањен ризик за озбиљне компликације, хоспитализацију и смртни исход због грипа.

Вакцинација против грипа може се спровести и током онколошке терапије тј. у току зрачења, хормонотерапије или између циклуса хемиотерапије (избегавати период највеће неутропеније!). Једина лоша страна примене вакцине током имуносупресивне терапије може бити нижа ефикасност вакцине због слабијег имуног одговора.

 

КОМЕ СЕ НЕ ПРЕПОРУЧУЈЕ ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА

•Особе са акутном инфективном болешћу праћеном фебрилношћу (треба сачекати да фебрилност прође)

•Особе са озбиљном алергијом на кокошја јаја, пилеће протеине, неомицин и формалдехид

•Особе које су након претходне вакцинације против грипа имале изражене алергијске реакције или у периоду од 6 месеци добиле Гилен-Баре синдром.

•Особе са поремећајем згрушавања крви (хемофилија, тромбоцитопенија) или на антикоагулантној терапији.

 

МОГУЋИ НЕЖЕЉЕНИ ЕФЕКТИ ВАКЦИНАЦИЈЕ

•Црвенило, оток или бридење на месту примене вакцине (јављају се код мање од трећине особа)

•Блага главобоља или мало повећање температуре у периоду од 24х по примени (јављају се после вакцинације код 5 до 10% особа )

•Вакцина не може изазвати грип пошто се прави од инактивисаних (мртвих) вируса.

 

КАКО СЕ СПРОВОДИ ВАКЦИНАЦИЈА

•Одрасле особе и деца преко 8 год. старости вакцинишу се једном дозом од 0,5 мл у пределу надлактице.

•Деца старости од 6 месеци до 8 година старости вакцинишу се по посебној шеми вакцинације.

Време неопходно за стицање имунитета је 2–3 недеље након давања вакцине.

Трајање поствакциналног имунитета је од 6 до 12 месеци, па је вакцинација потребна сваке године.

 

Више информација о вакцинацији код онколошких пацијената можете добити у Одељењу епидемиологије и превенције Института за онкологију и радиологију Србије, приземље, соба 17, тел. 2067232, 2067269, 2067292.

 

Отворени телефон

 

Исхрана оболелих од рака

 

Часопис "РАК"

 

Самопреглед дојке