slide1 slide3 banner2

Активности друштва - Млади у борби против рака

Издавачка делатност - Преузмите часопис "Рак - спречити, открити, лечити"

 ecigСветска здравствена организација препоручује забрану употребе електронских цигарета у затвореном простору, забрану рекламирања и забрану њихове продаје малолетницима. Ова препорука произлази из новог извештаја о томе колико су те цигарете опасне по здравље, пре свега деце.

 

Процењује се да тржиште електронских цигарета тренутно премашује три милијарде долара.

Светска здравствена организација тражи строже регулисање тржишта електронских цигарета, а таква препорука произлази из новог извештаја о томе колико су те цигарете опасне по здравље, пре свега деце, чак и пре рођења.

У Женеви кажу да имају довољно доказа да траже законске кораке да се њихова употреба у затвореном простору, рекламирање и продаја малолетницима забране.

Електронске цигарете, из којих испарава никотинска пара, популарне су у последње две године као помоћно средство за одвикавање од пушења.

"Разлог да тражимо да се уреди продаја електронских цигарета лежи у томе што морамо да зауставимо њихово промовисање међу младима, да минимизирамо ризике по здравље и потпуно забранимо неосноване здравствене тврдње оних који производе и продају електронске цигарете", каже Даглас Бечер из Светске здравствене организације.

Иако стручњаци Светске здравствене организације признају да су електронске цигарете мање штетне од обичних, ипак указују да треба упозорити децу, младе, труднице и жене које намеравају да рађају на дугорочне последице које могу имати на развој мозга.

Др Армандо Перуга из Иницијативе СЗО против дувана указује на штетност никотина, који изазива велику зависност и утиче на развој мозга.

"Није, међутим, само никотин у њима штетан, него и друге супстанце, а обично имају и неколико агенса који изазивају рак. Наш извештај наглашава да коришћење електронских цигарета излаже и друге људе никотину и токсичним материјама у затвореном простору", објашњава Перуга.

Дан пре Светске здравствене организације, и Америчко удружење кардиолога затражило је исто тако строге прописе за употребу електронских цигарета. У образложењу пише да треба спречити сваки начин да се створе нове генерације зависника од никотина.

Недавна истраживања указују да електронска цигарета охрабрује младе да пуше, па је у Њујорку и Чикагу недавно забрањена употреба те цигарете на јавним местима.

Извор: РТС уторак, 26. авг. 2014

http://www.rts.rs

 

Отворени телефон

 

Исхрана оболелих од рака

 

Часопис "РАК"

 

Самопреглед дојке