slide1 slide3 banner2

Активности друштва - Млади у борби против рака

Издавачка делатност - Преузмите часопис "Рак - спречити, открити, лечити"

Из штампе, са телевизије и са интернета обасипају нас препорукама за препарате који спречавају, лече или помажу код бројних болести, укључујући и рак. Један од таквих "природних" препарата је зеолит. Шта ми СТВАРНО знамо о ефектима примене зеолита код људи, шта каже наука?

 Зеолити су група минерала вулканског порекла. Користе се у индустрији, грађевинарству, пољопривреди...

Када се ради о примени код људи, препарати зеолита спадају у дијететске суплементе и могу се наћи у виду капсула или праха. Произвођачи тврде да ови препарати спроводе детоксикацију (чишћење) организма,  подижу имунитет и, као антиоксиданси, смањују ризик за рак и имају бројна друга благотворна дејства. Исто тако, тврде да су ови препарати нетоксични и бебедни за примену.

МЕЂУТИМ, чињеница је да не постоје резултати истраживања о примени зеолита код људи.

 

Лекови који се данас примењују у лечењу малигних болести прошли су кроз године а некад и деценије истраживања - у лабораторији, на експерименталним животињама и, финално, у виду клиничких студија примене код пацијената -  како би се утврдили њихови ефекти, како у смислу лечења тако и нежељених ефеката.

Ефекти зеолити су проучавани у лабораторији и на експерименталним животињама али научно заснованих доказа о ефектима његове примене код људи везаним за превенцију или лечење малигних болести нема.

По питању нежељених  ефеката, истраживања спроведена на експерименталним животињама  нису показала постојање значајније токсичности препарата датих оралним путем.

Међутим, постоје докази да, код људи, удисање неких врста зеолита значајно повећава ризик за настанак мезотелиома, малигног тумора плућне марамице.

Поред тога, уколико бисмо очекивали да код људи, као код животиња, препарати зеолита помажу уклањању токсина из организама, постоји вероватноћа да би они утицали и на ефекте лекова који се узимају, укључујући и хемиотерапију, неке врсте антибиотика и др.

 

ЗАКЉУЧАК

Поуздани подаци о позитивним као и нежељеним ефектима примене зеолита код људи не постоје.

Постоје докази да инхалација зеолита повећава ризик за настанак мезотелиома код људи.

 

ПРЕПОРУКА

Уколико желите да учините нешто за своје здравље, смањите ризик за настанак рака или активно учествујете у лечењу своје болести, посаветујте се са својим лекарем и размислите најпре о методама које одлично проучене код људи и чији су ефекти познати, као што су:

  • физичка активност
  • избегавање дуванског дима
  • правилна исхрана
  • ограничено конзумирање алкохола
  • "паметно" излагање сунцу
  • препоручене вакцинације (против ХПВ, ХБВ...)

 

 

 

Др Ана Јовићевић, Институт за онкологију и радиологију Србије

 

 

 

 

 

 

 

 

Отворени телефон

 

Исхрана оболелих од рака

 

Часопис "РАК"

 

Самопреглед дојке