slide1 slide3 banner2

Активности друштва - Млади у борби против рака

Издавачка делатност - Преузмите часопис "Рак - спречити, открити, лечити"

Ове године, мото Светског дана без дуванског дима био је "ПОВЕЋАЊЕ ПОРЕЗА НА ДУВАН" чиме је Светска здравствена организација позвала државе да то учине како би се смањио број пушача, број попушених цигарета и, као резултат, број оболелих и умрлих због дувана. Преносимо саопштење за штампу Светске здравствене организације.

Повећавање цена дуванских производа путем опорезивања представља појединачно најделотворнију политику усмерену ка смањењу употребе дуванских производа и спасавању живота. Употреба дуванских производа је водећи узрок смрти, који је одговоран за смрт око 6 милиона људи широм света и 1,6 милиона само у Европском региону СЗО. У питању је важан фактор који доприноси појави хроничних незаразних болести, као што су карцином плућа и срчане болести.

Према проценама СЗО, уколико би све земље подигле порез на цигарете за 50%, било би 49 милиона мање пушача и било би спречено барем 11 милиона смртних исхода који могу да се припишу дувану.

У просеку, подизање пореза тако да се цена дуванских производа повећа за 10% смањило би употребу дуванских производа за 4% у земљама са високим нивоом дохотка и за око 5% у земљама са ниским и средњим нивоом дохотка.

СЗО препоручује да удео пореза у малопродајној цени најпопуларнијег бренда цигарета треба да буде најмање 75%. Од 53 земље у Европском региону СЗО, 26 имају закон са таквом одредбом. То чини Европу глобалним лидером у опорезивању и ценама дуванских производа, у поређењу са другим регионима СЗО.

“Порези нису никад популарни, али су наш најјачи савезник у спасавању живота путем контроле дуванских производа. У 26 од наших 53 земаља чланица, на порез се издваја најмање 75% малопродајне цене цигарета и апелујемо на преосталих 27 да се поведу за њиховим примером. Опорезивање дуванских производа спасава животе и доноси приход који земље чланице могу да инвестирају у јавно здравље: то је решење које задовољава обе стране,” рекла је Зузана Јакаб, регионални директор СЗО за Европу.

Повећања цена путем опорезивања обично доносе највеће користи по здравље људи који имају најмање расположивог новца за трошење, укључујући младе.

Ефекат повећања цена на младе је значајан, с обзиром да они смањују потрошњу дуванских производа 2-3 пута више него одрасли. Студија спроведена 2010. у 20 земаља са нижим и средњим нивоом дохотка показала је да би повећање цена од 10% смањило потрошњу међу младима, просечне старости 14 година, за 18%, што је стопа смањења која је више него три пута већа од стопе међу одраслима.

Глобалне процене СЗО показују да када би се порези повећали за 50% по паклици, државе би зарадиле додатне приходе у износу од 101 милијарде америчких долара, а та средства би могла да се искористе за борбу против карцинома, кардиоваснуларних болести и других хроничних незаразних болести, чиме би се смањило оптерећење по здравствене системе који се суочавају са ограниченим ресурсима.

 

Користи по здравље могу лако да се измере

Престанак пушења доноси многе користи, које се, код више озбиљних болести, јављају убрзо по престанку. Већ годину дана после престанка пушења, ризик од коронарне болести срца међу бившим пушачима упола је мањи него код пушача. Ризик од можданог удара снижава се на ниво ризика код непушача 5-15 година након престанка пушења. Десет година након престанка пушења, ризик од карцинома плућа пада на ниво упола нижи него код пушача, а ризик од карцинома усне дупље, ждрела, једњака, бешике, грлића материце и панкреаса опада.

 

Примери земаља

У Турској, акцизе су од 2008. године постепено порасле на 84,2%, паралелно са применом других политика као што су забране пушења у затвореном простору и рекламирања дуванских производа. То је довело до релативног пада пушења за 13% у периоду од 2008. до 2012. године, што представља смањење преваленце међу одраслима са 31,2% на 27,1%.

Француска је такође забележила значајне здравствене и економске користи од опорезивања дуванских производа. Држава је значајно и редовно повећавала порезе у периоду од раних 1990их до 2005. године, чиме су се цене цигарета које су се кориговале према инфлацији повећале за три пута. То је довело до смањења продаје за преко 50%. Утицај овог драматичног пада потрошње на здравље уочен је тек неколико година касније кроз смањење стопе смртности од карцинома плућа међу младићима. Стопе смртности међу мушкарцима старости од 35 до 44 године такође су опале за 50% од 1996. године. Након периода од 2005. до 2009. године, у току кога се нису мењале стопе, Француска је поново почела да редовно повећава порезе од 2010. године.

porez

Напредак у примени Оквирне конвенције СЗО о контроли дуванских производа

Децембра 2013. године европске земље чланице су усвојиле Декларацију из Ашхабада, којом се земље обавезују да убрзају напоре у правцу пуне примене Оквирне конвенције СЗО о контроли дуванских производа, бавећи се, поред потражње, и понудом дуванских производа.

Декларација је потписана у Ашхабаду у Туркменистану на Европској министарској конференцији СЗО о спречавању и контроли незаразних болести у контексту Здравља 2020.

 

За додатне информације, молимо Вас да контактирате:

Tina Kiaer Communications Officer WHO Regional Office for Europe UN City, Marmorvej 51 2100 Copenhagen Ø, Denmark Tel.: +45 45 33 67 40, +45 30 36 37 76 (mobilni) Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Kristina Mauer-Stender Programme Manager, Tobacco WHO Regional Office for Europe UN City, Marmorvej 51 2100 Copenhagen Ø, Denmark Tel.: +45 45 33 67 74, +45 24 98 39 90 (mobilni)
Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Корисни интернет сајтови

Декларација из Ашхабада о спречавању и контроли незаразних болести у контексту Здравља 2020

http://www.euro.who.int/en/media-centre/events/events/2013/12/ashgabat-conference-on-noncommunicable-diseases/documentation/declaration/ashgabat-declaration-on-the-prevention-and-control-of-noncommunicable-diseases-in-the-context-of-health-2020

Светски дан без дуванског дима

http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/tobacco/world-no-tobacco-day/2014-raise-taxes-on-tobacco

 

Отворени телефон

 

Исхрана оболелих од рака

 

Часопис "РАК"

 

Самопреглед дојке