slide1 slide3 banner2

Активности друштва - Млади у борби против рака

Издавачка делатност - Преузмите часопис "Рак - спречити, открити, лечити"

                      

                        Поводом Светског дана без дуванског дима, Делегација Европске уније у Србији и ЕУ Инфо центар организовали су скуп на којем је представљен пројекат унапређења контроле дувана у Србији који заједнички спроводе Финска и Србија (тзв. v25t1твининг пројекат).

Финска и Србија ће радити на твининг пројекту Унапређење контроле дувана у Србији који за циљ има заштиту садашњих и будућих генерација од ове константне катастрофе, изјавио је амбасадор Финске Пека Орпана на овом скупу.

 Употреба дувана је глобални узрок смрти који се најлакше може спречити, рекао је Орпана.

Прецизирао је да пројекат треба да развије систем надгледања употребе дувана који би помогао српском друштву у борби против употребе дувана и подсетио да је то први твининг пројекат на коме раде Србија и Финска.

Пушење је једна од главних претњи здрављу уопште, а у Србији је оно много више распрострањено него у земљама ЕУ и главни је фактор ризика по здравље међу болестима које нису преносиве, изјавио је шеф сектор операција Делегације Европске уније Мартин Керн.

Керн је рекао да је изненађујуће велики проценат становништва изложен дуванском диму на послу и у образовним установама и подсетио да постоји само делимична забрана пушења у ресторанима.

Он је подсетио да се једно од поглавља у преговорима о приступању ЕУ односи на здравство и додао да ће Србија морати да усклади своје законе о дувану са прописима ЕУ а то знаћи да ће опорезивање дуванских производа моћи да се
користи као алатка у борби против пушења.

Овај твининг пројекат је значајан ради побољшавања здравља и подизања свести становништва и државних тела у сузбијању употребе дувана, изјавио је помоћник министра здравља Небојша Јокић.

Он је рекао да је сузбијање употребе дувана најважнији део овог пројекта и додао да је важно и усклађивање домаћих прописа са регулативом ЕУ.

Ове године, Светски дан без дуванског дима обележава се под мотомн "Повећање пореза на дуван смањује обољевање и смртност". Директорка Канцеларије СЗО за Србију Миљана Грбић рекла је да су процене те организације да би, када би све земље света повећале порез на цигарете за 50 одсто, број пушача био мањи за 49 милиона, а 11 милиона смртних случајева било избегнуто.

Она је као успешне примере земаља које су повећале порез на дуван уз истовремено повећање прихода од акциза навела Украјину, Естонију, Летонију и Турску.

Председница Комисије за превенцију употребе дувана Срмена Крстев навела је да су истраживања показала да око 40 одсто грађана Србије пуши, док је је 13 одсто младих запалило прву цигарету у узрасту између 13 и 15 година. Она је оценила да актуелни закон о забрани пушења треба изменити и увести забрану пушења и у угоститељским објектима.

Са том оценом сложили су се и други учесници дебате. Шеф канцеларије за превенцију пушења Биљана Килибарда навела је да и поред успешних медијских кампања, већина грађана Србије није свесна ризика које по здравље носи пушење дувана и истакла да се нада да ће фински експерти у оквиору твининг пројекта помоћи да се то промени.

Тим лидер твининг пројекта Антеро Хелома навео је да је планирано да се у оквиру пројекта одрже радионице за здравствене раднике из Србије и да је први планиран за крај августа.
Финска планира да до 2040. године земља буде „smoke-free", односно земља у којој се не пуши.

Извор: ЕУ Инфо центар

http://euinfo.rs/sr/events/12301/Unapre%C4%91enje+kontrole+duvana+u+Srbiji+-+Tvining+projekat+sa+Finskom.html

 

Отворени телефон

 

Исхрана оболелих од рака

 

Часопис "РАК"

 

Самопреглед дојке