slide1 slide3 banner2

Активности друштва - Млади у борби против рака

Издавачка делатност - Преузмите часопис "Рак - спречити, открити, лечити"

 

IrskaУ јутро 29. марта 2004., телевизијске екипе из читавог света окупиле су се испред ресторана Даблину у којем су се састали представници здравствених и правних институција Ирске да буду сведоци нечега у шта је мало ко веровао да ће се остварити у тој земљи чувених али и по здравље опасних пабова.

"Тај догађај смо назвали: "Први ирски доручак без дуванског дима", каже др Фентон Хауел, ирски национални саветник за контролу дувана. "То је био први дан наше забране пушења на радном месту - првe такве врсте у свету - и било је неких сумњи да ће наши тако популарни пабови поштовати закон. "

Али, закон је испоштован. У року од месец дана, према истраживању Министарства здравља, забрана пушења на радним местима поштовала се на 97 одсто радних места, укључујући и 7,800 "јавних кућа." Истраживање је показало и да чак 80% пушача подржава забрану пушења.

Забрана је довела до повећања броја туриста, рекао је ирски министар туризма, Мајкл Ринг, загрижени пушач до пре 25 година. "Као Ирац, мислио сам да се забрана никада неће спровести јер су пиће и дувански дима део наше културе“.

Десет година касније, када се обележава ова значајна годишњица, јасно је да је забрана побољшала животе многих у Ирској.Такође је мотивисала десетине земаља да копирају законодавство Ирске и заувек променила ирску институцију за коју су многи мислили да је отпорна на промене.

Са запањујућим прихватања – слично примеруШведске која је преко ноћи прешла са вожње на левој на десну страну 1967. године - Ирске пабовису окречили своје зидове, избацили никотином проткане тепихе и избацили деценијама накупљен смрад. Бармени, конобари и музичарипоздравили су своја нова радна места без дуванског дима.

"Ја не знам ниједног музичара који нису били одушевљени", рекао је Eoin Glackin , 27, популаран певач и текстописац из Даблина. "Сећам се своје прве свирке у Даблину уSletteri Pub - соло гитара. Изгледало је као да сла има другу таваницу од облака густог дима. Било је дивно наступати али страшно удисати сав тај дим по шест, седам сати током ноћи. То је оштетило толико добрих гласова током година. "

Угоститељи сматрају да је забрана пушења подстакла хиљаде љубитеља музике - непушачада дођу у пабове које су раније избегавали. Џон Стравн, аутор и архитекта голф терена из Портланда, Орегон, који је често долазио у Ирску у раним 2000-их, рекао да је у то време шетао даблинском Темпле Бар четврти и чежњиво слушао звуке виолина који су допирали из примамљивих пабова. "Ја сам желео да будем тамо али нисам могао да поднесем сав тај дим", каже Џон. "Сада, када сам у Даблину, уживам у слушањуирске музику уживо више него икада. "

И док је туристичка индустријазадовољна, медицински естаблишмент Ирске је у одушевљен..

Институт за истраживање средине без дуванског димаиз Даблина објавио је резлтате истраживања из 2013. године које је показало да је од увођења забране у Ирској дошло до смањењасрчаних болести за 26% и шлогова за 32%; процењује се да је током једне деценије забрана пушења спасла више од 3.700 живота.

Преузето из чланка

New York Times, 10. jun 2014., autor Bruce SELCRAIG

http://www.nytimes.com/2014/06/15/travel/in-ireland-10-years-of-fresh-air.html

 

Отворени телефон

 

Исхрана оболелих од рака

 

Часопис "РАК"

 

Самопреглед дојке