slide1 slide3 banner2

Активности друштва - Млади у борби против рака

Издавачка делатност - Преузмите часопис "Рак - спречити, открити, лечити"

Који препарат за сунчање изабрати? Како га треба наносити? Која нас одећа најбоље штити? Шта нам говори УВ индекс?

Сунчева светлост има много благотворних дејстава али прекомерно излагање носи опасности као што су: опекотине од сунца, прерано старење и наборавање коже, рак коже, оштећење очију, пад опште отпорност организма... Наравно, не треба се због ових опасности крити у кући већ се сунцу треба излагати мудро, уз одговарајуће мере предострожности које подразумевају:

коришћење препарата за сунчање,

ношење заштитне одеће и наочара,

избегавање дужег излагања сунцу у критичном периоду дана и др.

Ове препоруке су већ добро познате, али често се нађемо у недоумици око практичних питања као што су - који препарат изабрати, какву одећу, како тумачити вредности УВ индекса.... Покушаћемо да Вам дамо одговоре на нека од ових питања.

Који препарат за сунчање изабрати?

Треба изабрати препарат са заштитним фактором (СПФ) 15 или више.

Уколико сте светлије пути, теже црните и лакше добијате опекотине од сунца, утолико треба да је заштитни фактор већи. Особе са изузетно светлом и осетљивом кожом и особе са фотосензитивношћу треба да користе прерате са изузетно високом заштитном моћи (СПФ 45).

Препарат треба да штити не само од УВ Б него и од УВ А зрачења.

На тим препратима је назначено да штите од УВА и УВБ или да су широког спектра.

Да ли изабрати крему, млеко, уље или гел?

Зависи од типа ваше коже - за суву кожу или кожу лица можете изабрати крему, за нормалну кожу млеко, за масну кожу гел или лосион.

Од ког произвођача?

Код нас се могу наћи препарати за сунчање разних нама познатих или непознатих произвођача те је питање квалитета тешко решити. Вероватно је најсигурније определити се за неку од познатијих домаћих или страних фирми, чак и када то захтева издвајање нешто већих средстава.

Постоји ли опасност од алергије на препарат?
Неки препарати могу изазвати иритацију коже са црвенилом и сврабом. На многим препаратима за сунчање стоји да су “хипоалергени” или “дерматолошки тестирани”. Међутим, једини начин да сазнате да ли ће одређени препарат иритирати Вашу кожу је да направите пробу наношењем мале количине на кожу током 2 до 3 дана.

И неки други козметички препарати могу штити од сунца

Неки козметички препарати као што су течни пудери или креме за лице садрже и препарате за заштиту од сунца; међутим, проверите да ли је заштитни фактор довољан.

 

Како се користе препарати за сунчање?

Препарат треба нанети пола сата пре излагања сунцу и поново нанети свака 2 до 3 сата.

Када се купате у мору, базену.... а нисте користили неки од препарата који је водоотпоран, треба се намазати поново по изласку из воде.

Водоотпорни препарати на којима је ознака “wатерпрооф” пружају заштиту око 80 минута и ако пливате или се интензивно знојите. Препарати на којима је ознака “water resistant” пружају заштиту око 40 минута.

Треба намазати сву изложену кожу, укључујући усне, уши, шаке, горњи део стопала...

Битна је и количина препарата. Уколико не нанесете довољно, заштитини ефекат неће бити онај који је наведен у декларацији.

За одрасле особе, минимална количина препарата је следећа:

лице и врат - пола супене кашике

руке и рамена - по пола супене кашике за сваку страну

труп - пола супене кашике за предњу и задњу страну

ноге и горњи део стопала - по једна кашика за сваку страну.

Коришћење препарата за сунчање не пружа апсолутну заштиту и не значи да можете неограничено боравити на сунцу. На пример, ако правилно нанесете препарат са фактором 15, петнаест минута на сунцу биће једнако једном минуту без заштите.

Како се заштитити одећом?

Покријте што већу површину тела

Заштита је утолико већа уколико је већи део тела покривен. Дугачки рукави и дугачке ногавице дају бољу заштиту. Не треба заборавити задњу страну врата, потколенице и горњи део стопала.

Изаберите одећу од густо тканих материјала.

Ређе ткање пропушта већу количину сунчевих зрака.

Одећа не треба да буде тесна

Приликом растезања тканине, отвори између нити постају већи и слабије заустављају сунчеве зраке.

Одаберите одећу тамне боје

Нећете веровати али то показују резултати испитивања заштитне способности различитих тканина:   боље штите тканине тамних боја!   Наиме, боје у тканинама апсорбују УВ зраке. Тамније тканине садрже већу количину боје и самим тим боље штите.

Какав шешир изабрати?

Најважније: одаберите онај шешир који ћете стварно редовно носити! Нешто што се улапа у ваш стил облачења и што Вам се допада.

Шешир треба да буде од густо тканог материјала, лаган, са ширим ободом ( бар 7-8 цм) да би бацао сенку на лице и врат, са отворима за вентилацију.

Како заштитити очи?

Изаберите наочаре на којима је ознака да блокирају 99 до 100% УВ А и УВ Б. Такву заштиту подразумевају и наочаре на којима је ознака “УВ апсорпција до 400 нм” .

Наочаре које немају неку од наведених ознака не би требало куповати.

Да ли је стицање препланулог тена у соларијумима безбедније од сунчања?

НЕ! Излагање вештачким изворима УВ зрачења често носи и веће ризике од сунчања. Светска здравствена организација дала је препоруке да се употреба соларијума забрани особама млађим од 18 година а неке европске земље су у потпуности забраниле рад соларијума.

Како тумачити податке о УВ индексу?

УВ индекс представља меру јачине сунчевог УВ зрачења. Његова вредност зависи од географске позиције, надморске висине, доба године, стања озонског омотача, облачности….

УВ индекс се одређује дневно за одређено подручје и за одређено доба дана - подне. Он нам даје дневну прогнозу очекиваног ризика од излагања сунцу и то путем скале која се креће од 0 до 10 и више.

Оријентације ради, ризик везан за одређени УВ индекс је следећи:

            0 до 2               минимални ризик

            3 до 4               низак ризик

            5 до 6               умерени ризик

            7 до 9               висок ризик

            10 и више         веома висок ризик.

Означени индекс односно ризик односе се на део дана око поднева; уколико је доба дана раније или касније, утолико је индекс мањи.

Снег, површина мора или друге површине које рефлектују УВ зраке повећавају количину УВ зрака коју особа прими.

И за крај

Изаберите одговарајућу одећу, намажите се препаратом за сунчање, натуците шешир и наочаре за сунце... и уживајте у лету.

Мр сци.мед.др Ана Јовићевић, епидемиолог
Институт за онкологију и радиологију Србије

Отворени телефон

 

Исхрана оболелих од рака

 

Часопис "РАК"

 

Самопреглед дојке