slide1 slide3 banner2

Активности друштва - Млади у борби против рака

Издавачка делатност - Преузмите часопис "Рак - спречити, открити, лечити"

Друштво Србије за борбу против рака –подружница Бор

Борска подружница ДруштваСрбије за борбу против рака основана је 26.12.2007. године. Оснивачкој скупштини  присуствовало је преко лоо званица  свих друштвених структура  градских и сеоских средина. За председника подружнице изабран је др Богдановић Горан, хирург који се  највише бави болестима дојке. За  замењеника подружнице изабрана је др Светлана Димитријев, онколог. Председник скупштине подружнице је Љиљана Давидовић, дипл.економиста у пензији која је уједно и  председник удрузења пацијената оболелих од рака. Седиште подружнице у Бору било је у  улици Николе Коперника 2 -4.

 У раду подружнице придржавамо се смерница које добијамо из Београда, Друштво Србије за борбу против рака.Имамо јако добру сарадњу са ИОРС Београд и један део акција организујемо у сарадњи са њима.Предавања о епидемиологији,превенцији и лечењу  малигних болести обављају лекари –  др Богдановић Горан -хирург,др.Светлана Димитријев-онколог, др Славица  Милић–радиолог,др Елизабета Рашић- пнеумофтизиолог,др Видоје Радосављевић- уролог, др Јелена Ђуровић –гинеколог,др Снезана Чучовић, спец хигијене, др Владица Ивковић  који  је задузен за техничку подршку.Настојимо да обухватимо све области медицине па су предавања из облати  рака дојке, дебелог црева,простате, плућа, гинеколошке регије, као и на темусунчања и рака коже са посебним освртом на малигни меланом, или пушења и  рака плућа.

 Предавања се одржавају у просторијама месних заједница, радних организација, школа, обично у поподневним сатима у договору  са организаторима. У сеоским срединама постоји интересовање да се поред  предавања ради и  клинички преглед присутних па је тако у селима  Шарбановац, Злот, Лука, Танда, Брестовац прегледано преко 200жена,откривено више бенигних и једно малигно обољење дојке. Јако добра сарадња постоји и са активом жена Рударскоопионичарског  басена Бор.Сваке године оне долазе на систематске прегледе по питању болести бојке и гинеколошке регије и у зависности од налаза ради се и додатна дијагностика и лечење.

 Лекари чланови подружнице  гостују на локалним телевизијијама и одговарају грађанима на разна питања из облати онкологије. Због великог итересовања грађана Борског округа ове емисије се  у више наврата репризирају . Наставићемо са овом праксом и гледаћемо да све облати медицине буду обухваћене.У предходном периоду у сарадњи са Удружењем Медикалних онколога ИОРС Београд у два наврта смо организовали  канцеролошке  секције у Бору  и на Борском језеру.Поред лекара из Београда и Борског округа састанку су присуствовали и лекари из Ниша, Пирота, Позаревца.Гледаћемо да наставимо са овом традицијом.

 За чланове подружнице и оболеле од рака свке године организујемо излете до познатих туристичким места,манастира и бања.Обишли смо  налазиште Лепенски вир, пећину Градачицу на Мироч планини,Пролом бању, Ђавољу варош,манастир Буково.Са члановима Онколоког конзилијума из Београда обишли смо манастир Вратну и излетиште Вратна.У наредном периоду имамо у плану да у сарадњи са подружницама из Неготина и Пирота обиђемо  Рајачке пивнице и Стару планину. Ове акције организујемо уз помоћ донатора из Борског округа.Настојимо да поред старих чланова омасовимо друштво и укључимо у рад и млађе  чланове.

Председник Борске подружнице :  Др Богдановић Горан, хирург

Подружница Бор

Председник: др Богдановић Горан

Адреса : 9. бригаде 13/3

Телефон : 030-438-872

Email :   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Отворени телефон

 

Исхрана оболелих од рака

 

Часопис "РАК"

 

Самопреглед дојке