slide1 slide3 banner2

Активности друштва - Млади у борби против рака

Издавачка делатност - Преузмите часопис "Рак - спречити, открити, лечити"

ДРУШТВО СРБИЈЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ РАКА, ПОДРУЖНИЦА КРУШЕВАЦ

 

Подружница у Крушевцу Друштва Србије за борбу против рака основанаје 30. марта 2007. године са основним циљем да едукује становништво Расинског округа у погледу спречавања и раног откривања малигних болести. Прва година је протекла у задовољавању бројних законских услова за оснивање и регистровање невладине организације и техничком опремању Подружнице.

То време је искоришћено за припрему едукативних предавања о значају, факторима ризика, могућностима превенције и начинима раног откривања карцинома дојке, грлића материце, дебелог црева, плућа и простате. Ова предавања се грађанству нуде појединачно или као тематске целине везане за најчешће малигне болести код жена (дојка, грлић материце, колоректум) односно мушкараца (плућа, простата, колоректум). Од почетка 2008. до краја 2013. године одржано је 262 предавања од којих 173 на подручју града Крушевца и 89 у другим општинама Расинског округа. Предавањима је пристуствовало више од 8000 наших суграђана.

Подружница је активно укључена и у едукацију здравствених радника кроз припрему, организовање и спровођење предавања акредитованих код Здравственог савета Србије.

Током 2011. године одржана су 2 курса Епидемилогија, превенција и дијагностика карцинома дојке. Обрађене су теме епидемиологија, превенција и скрининг карцинома дојке, премалигне промене у дојкама, скрининг мамографија и манифестације и процена проширености карцинома дојке а предавачи су били лекари Здравственог центра Крушевац Зоран Гајић, Лела Миловановић, Ружица Стевановић, Божица Радовановић, Драгица Илић и Сузана Димитријевић. Курсеве је слушало укупно 1185 здравствених радника од којих 351 лекар.

Током 2013 године одржана су по 4 акредитована предавања(2 у Крушевцу и по 1 у Трстенику и Александровцу) са темама Фармаколошка терапија канцерског бола и Опиофобија којима је присуствовало укупно 2031 слушаоца.

Подружница је укључена и у подршку особама са карциномом. Током 2008. године је, у сарадњи са Министарством финансија, реализован пројекат Пружањепомоћи непокретним особама оболелим од малигних болести . На основу њега запослене су 4 медицинске сестре на 6 месеци. Након едукације у Здравственом центру и набављања потребне опреме, обавиле су 1262 кућне посете 26 непокретних онколошких болесника, пружајући им комплетну медицинску негу. Пројекат практично истог садржаја и обима је поновљен 2012. године.

Пажња се посвећује и едукацији особа из маргинализованих група. Током 2012. године је, у сарадњи са невладином организацијом Романо алав реализован пројекат Превенција малигних болести дојке код ромских жена у оквиру кога су одржана 4 предавања којима је укупно присуствовало 168 жена.

Захваљујући разумевању руководства Здравственог центра, а сада Опште болнице, Подружница без накнаде користи просторију у оквиру Онколошког одељења на чије кадрове се у свом раду доминантно ослања. Председник Подружнице је од њеног оснивања Прим. др Зоран Гајић, онколог, а контакт телефон 037/414-567.

 

У Крушевцу                                                        Председник Подружнице

11. априла 2014. године                               Прим. др Зоран Гајић, онколог

Отворени телефон

 

Исхрана оболелих од рака

 

Часопис "РАК"

 

Самопреглед дојке