slide1 slide3 banner2

Активности друштва - Млади у борби против рака

Издавачка делатност - Преузмите часопис "Рак - спречити, открити, лечити"

Друштво за борбу против рака „За живот - Лозница“

 

                     Прва конститутивна седница Друштва за борбу против рака „За живот - Лозница“ одржана је 23.03.2004. у Здравственом центру „Др Миленко Марин“ у Лозници.

Оснивачи друштва били су: др Ивана Стевановић, др Нада Ђурић, др Милојка Дошљак, др Драгољуб Гајић, др Борка Грубор, др Миленко Врбавац, Снежана Николић, Јелена Костић, Рада Мрдојевић и Љубинка Матић.

На Првој седници Друштва именована је др Ивана Стевановић за Председника Управног одбора Друштва.  На редовној седници друштва 04.11.2004. због смрти др Иване Стевановић, Управни одбор је именовао др Миленка Врбавац за Председника Управног одбора Друштва.

На редовној седници 31.03.2011. Скупштина Друштва, након два успешна мандата др Миленка Врбавац, именује др Раду Сандић Спахо за Председника Подружнице Друштва.

25.10.2012. Скупштина Подружнице и Управни одбор, због породиљског одсуства др Раде Сандић Спахо, именују др Славицу Јошић за Председника Подружнице.

Циљеви Друштва се нису променили од самог оснивања. Они се пре свега односе на предузимање акција за унапређење здравствене заштите од малигних обољења. То подразумева превентивне мере, здравствено просвећивање становништва и пружању помоћи на раном откривању рака; спровођење васпитно-превентивних активности у школама и другим установама где је могуће окупити циљну популацију. Циљеви укључују и сарадњу Друштва са организацијама Црвеног рста, другим друштвима за борбу против рака, онколошким центрима, стручним организацијама здравствених радника, Српским лекарским друштвом. Такође су предвиђени сарадња и коришћење свих расположивих видова јавног комуницирања и информисања, као и популаризација циљева Друштва кроз организовање различитих културно-уметничких активности и спортских догађаја.

Током првих пара година постојања Друштва, организоване су активности које су значајно утицале на промену односа оболелих од малигне болести и њихове околине, на саму болест. Семинар припремљен према европском едукативном програму „Learning to live with cancer“ је трајао два месеца, реализован је у осам сесија које су се одржавале једном недељно, за једну групу (било је укључено више група) и биле намењене оболелим и њиховим породицама. Теме сесија су биле од основног упознавања са малигним обољењем до третмана и подршке у друштву.

Организовано је спортско такмичење, кошаркашки турнир основних школа, са дресовима са натписом „И ја сам непушач“.

У рад друштва су стално укључени предавачи бројних специјалности: епидемиолог, клинички психолог, специјалиста хигијене, радиолог, патолог, гинеколог.

У организацији едукативних семинара постоји подршка руководилаца Опште болнице Лозница. Омогућено је коришћење простране сале са могућношћу присуства свих заинтересованих грађана, који су информисани о активностима Друштва (сем брошурама, памфлетима и плакатама) преко локалних медија.

Активности у 2014. години су започете едукативним садржајима са нагласком на карцином грлића материце. Обележен је 20. март предавањима са указивањем на важност превентивних клиничких прегледа и самопрегледа дојке. Предавачи су нагласили значај фактора ризика и здравог стила живота. Током марта месеца је у Општој болници Лозница, на тему малигнитета, организовано више информативних конференција за локалне медије, са учешћем лекара различитих специјалности. 

Отворени телефон

 

Исхрана оболелих од рака

 

Часопис "РАК"

 

Самопреглед дојке