slide1 slide3 banner2

Активности друштва - Млади у борби против рака

Издавачка делатност - Преузмите часопис "Рак - спречити, открити, лечити"

Друштво Србије за борбу против рака - Подружница Ужице

 

                  Друштво Србије за борбу против рака  подружница Ужице  oд  01.07.2011. године ради као подружница Друштва Србије за борбу против рака. Друштво је иначе основано  у  децембру 2004. године,  под именом Друштво за борбу против рака Ужице. Друштво је тада   радило као самостално удружење са истим циљевима, активностима   и начинима финансирања , као сада  али је због тадашње политике  морало бити пререгистровано као подружница. Из тог разлога  иако Друштво Србије за борбу против рака  подружница Ужице   формално постоји од 01.07.2011. године  рад и резултати  који су постигнути датирају од 2004. године. Постоји одлична, вишегодишња сарадња Друштва са Општином Ужице, Министарством здравља, Саветовалиштем за жене оболеле од рака дојке „Јефимија“, са Здравственим Центром Ужице, Општом болницом Ужице, Заводом за jавно здравље ,  као и суседним општинама нашег региона.

Рад друштва се базира на спровођењу едукативних предавања здравственим радницима, становиштву, по месним заједницама  и радним организацијама и ученицама у основним и средњим  школама. Такође сарађујемо са другим удружењима и учествујемо у акцијама којима подижемо свест  грађана о важности како  очувања здравља  тако и редовних, превентивних прегледа.

Од почетка постојања Друштва до сада је одржано  око 400 предавања, у свим већим градовима нашег региона.Такође су  снимане и радио и ТВ емисије. Предавачи су били лекари специјалисти и субспецијалисти , доценти и професори како из наше болнице тако и из Београда али и из иностранства.

У 2013. години је, на пример,одржано  укупно 42 предавања у  шест градова региона. Предавањима је присуствовало  укупно 443  слушаоца, просечно по предавању је било  36 слушалаца. (Обично се одржавају три предавања  у једном месту.) Као резултат ових вишегодишњих активности  у нашем региону се од 2000.године до 2010.године, када су објављени  последњи званични подаци   у Институту за јавно здравље Милан Јовановић  Батут, одржава смањење смртности од рака дојке,у односу на Централну Србију. Такође се уочава и смањење смртности од  рака грлића материце. Ово су јасни показатељи да се едукацијом о болестима, начинима превенције, раног откривања и лечења  малигна болест може рано открити , лечити , некада и излечити.

Само заједничким радом свих нас и изузетном  сарадњом  са свим партнерима у раду Друштва ( Друштвом Србије за борбу против рака ,Општином Ужице, Министарством здравља Саветовалиштем за жене оболеле од рака дојке „Јефимија“ ,које у Ужицу ради од 2000. године, Здравственим Центром Ужице, Општом болницом Ужице, Заводом за Јавно Здравље ,  суседнум  општинама нашег региона, медијима итд.) успели смо да разбијемо табу о малигним болестима  и да подигнемо свест о важности чувања здравља и превентивних прегледа.

 

Председник Подружнице.

Др Маја Гулан

063 8 452 537

 

Потпредседник Подружнице.

Др Олга Осипов

 

Секретар Подружнице.

Јованка Јелисавчић

 

телефон подружнице  031 563 960

Адраса Друштва –Милоша обрановића 17

31000 Ужице

 

Број чланова друштва варира , у 2013. години регистровано је 70 чланова.

Отворени телефон

 

Исхрана оболелих од рака

 

Часопис "РАК"

 

Самопреглед дојке