slide1 slide3 banner2

Активности друштва - Млади у борби против рака

Издавачка делатност - Преузмите часопис "Рак - спречити, открити, лечити"

Друштво за борбу против рака у Лесковцу

 

Друштво за борбу против рака у Лесковцу формирано је 29. марта 1994. године, међу првим у Србији.

Циљеви и програмске активности Друштва спроводе се кроз акције усмерене према здравима , акције намењене оболелима као и кроз активности за остварење бољих и хуманијих услова рада на Одељењу онкологије Опште болнице Лесковац. 

У циљу здравственог васпитања и просвећивања становништва о малигним болестима, Друштво за борбу против рака Лесковац организује  предавања у школама, Центру за економику домаћинства , Културном центру, Дому здравља, Месним заједницама. Најчешће обрађиване теме су: рано откривање рака дојке са обуком за самопреглед дојке, превенција, први знаци и симптоми малигних обољења, правилна исхрана и здрава храна, здрави стилови живота, утицај стреса и психичких фактора на болест, пушење – ризик фактор за обелевање од рака плућа, хумани приступ према оболелима од малигних болести ...

У просеку се годишње  у Лесковцу одржи око 30 предавања и трибина  из области превенције малигних болести , суочавања са дијагнозом и враћања самопоуздања, вере у излечење и повратка у нормалан живот.

Рад на психосоцијалној подршци оболелима од малигних болести као и чланова  њихових породица је још један сегмент рада нашег Друштва. Преко Клуба онколошких болесника обавља се стална брига која подразумева: психосоцијалну рехабилитацију лечених  од малигних обољења , превладавање страха, депресивности и осећаја одбачености, ресоцијализацију, отворено изношење емоција,  организовање кућних посета, састанака, трибина, онколошке библиотеке, излета и прослава Нове године и 8. Марта.  Поносни смо на формирање Групе за самопомоћ коју чине пацијенти са позитивним исходом лечења у циљу пружања психосоцијалне подршке код новооткривених  док су још у болници  и код оболелих у кућним условима. Пракса је покретања акција помоћи сиромашним члановима и мотивисање духа солидарности, саосећања,волонтеризма и развијања свести на друштвено одговорно понашање читаве заједнице.

Тако смо анимирали ширу јавност, организовали хуманитарни концерт са естрадним уметницима ( концерт са Луисом) и од новца прикупљеног опремали одељене за онкологију компјутерима, постељином, радним столовима, клима уређајима, ТВ пријемницима ...

Једна од већих хуманитарних акција је  организовање аукције слика лесковачких сликара и куповина апарата за лимфну дренажу за пацијенткиње са лимфедемом руке. У партнерсту са компанијом Здравље Актавис је ова хуманитарна активност тријумфовала и донацијом од 2 000 еура за куповину компресијских рукава пацијената који су на лимфној дренажи.

За многе рак симболизује тешку и неизлечиви болест. Да ли је заиста тако? Није и не мора бити. То можемо да кажемо ми, професионалци који смо сва своја стручна знања усмерили на борбу против тог тешког противника.

Као протеклих  20 година, настављамо са активностима у превенцији, едукацији , олакшавању тегоба, лакшем прихватању  болести и ресоцијализацији оболелих од малигних болести.

 

 

Отворени телефон

 

Исхрана оболелих од рака

 

Часопис "РАК"

 

Самопреглед дојке